Tweedehands auto kopen

occasion kopen

Bij het zoeken naar een nieuwe tweedehandse auto – oftewel een occasion – kom je een grote verscheidenheid aan aanbieders tegen. Via sites als Markthandel.nl kom je op marktplaatsen waar vraag en aanbod elkaar vinden. Zowel particulieren als dealers, garages en handelaren gebruiken de online marktplaatsen om hun occasions te adverteren. Voor jou als particulier is het daardoor soms best moeilijk zoeken. Tijd dus om een stappenplan te maken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tweedehands auto.

Welke auto zoek je?

Het klinkt misschien logisch, maar het begint altijd met welke auto je zoekt. Ben je in de markt voor een specifiek merk en model, of heb je een lijstje met wensen waar een auto aan moet voldoen. Bepaal voor jezelf goed waar je nieuwe auto minimaal aan moet voldoen. Hierdoor bewaak je voor jezelf het risico dat je op een gegeven moment verliefd wordt op een auto die buiten budget valt, of een auto die bijvoorbeeld geen trekhaak heeft terwijl dat wel op je wensenlijst staat. Bepaal daarnaast altijd voor jezelf het budget wat je wilt uitgeven. Wij vinden het handig om daarnaast alvast €500 te reserveren voor een grote beurt en onderhoud, zodat je na aankoop direct bij je betrouwbare vaste garage dit kunt laten doen en daarna weet de komende maanden veilig onderweg kunt.

Lees ook:  Online occasion kopen

Waar wil je een auto kopen?

Je hebt verschillende opties waar je een auto kunt kopen. Via een auto marktplaats kom je allerlei aanbieders tegen:

  1. Particulieren – hier krijg je de beste prijs, maar heb je geen garantie en moet je iemand op zijn/haar blauwe ogen geloven
  2. Handelaren – deze kopen vaak auto’s op bij veilingen, importeren auto’s of kopen auto’s op die lang staan bij dealers. Vaak een goede prijs, maar weet dat handelaren weinig marge hebben en dus er alles aan doen om zoveel winst te maken (dus geen grote reparaties zullen uitvoeren).
  3. Dealers / garages – hier betaal je de hoogste prijs voor een occasion, maar je hebt meer zekerheid door bijvoorbeeld Bovag garantie en/of dealer garantie.

De drie verschillende soorten aanbieders kunnen je allemaal een goede auto verkopen, alleen is de vraag of je iets meer betaald voor wat zekerheid of een particulier / handelaar vertrouwd bij de aanschaf van een tweedehands auto.

Ook interessant: