Auto betalen met crypto?

auto kopen bitcoin

Afgelopen jaar was in het nieuws dat Tesla het mogelijk maakte om met crypto een auto te kunnen kopen. Dat ging over Bitcoin, omdat Bitcoin ook jarenlang als grootste en enige crypto currency gezien werd. Echter is het afgelopen jaar een andere crypto currency ook flink gegroeid; zowel in waarde alsook in bekendheid; Ethereum. De vraag blijft dan bestaan, wat kun je met crypto nou eigenlijk kopen?

Wat kan wel?

In Nederland moeten we eigenlijk vooral in Arnhem zijn, wat zich cryptostad van Nederland van noemt. Hier is een tankstation, Tankstation Velperpoort, die het al enige tijd mogelijk maakt om met crypto af te rekenen. Je kunt hier zowel tanken alsook voor je onderhoudbeurt terecht. Het lijkt echter wel vooral een publiciteitstrekker, want de hoge transactiekosten zijn voor je eigen rekening waardoor de prijs van kleine transacties flink oploopt en het minder interessant is.

Een auto kopen met crypto als Ethereum is dan wel logischerwijs wel interessanter. Een hoger bedrag, dus de transactiekosten zijn procentueel gezien veel kleiner. Zowel personenwagens alsook bedrijfswagens kun je met crypto op verschillende plaatsen door heel Nederland kopen. Let wel dat de fiscus met argusogen mee kijkt, aangezien er veel zwart geld in crypto zit en je dus wel moet kunnen verantwoorden hoe jij aan je crypto komt.

Lees ook:  Hoe kies je de beste velgenreinigingskit voor jouw velgen?

Hoe kom je aan crypto?

Dat rijst direct de vraag, hoe kom je dan aan crypto. De digitale munt kun je via online brokers bemachtigen. Wil je dus eth kopen, dan gaat dit via een broker die vraag en aanbod aan elkaar verbindt. Vervolgens krijg je een digitale encrypted key die jouw digitale Ethereum vertegenwoordigd. Goed bewaren dus op een veilige plek. Er zijn ook brokers die de keys voor je bewaren, zodat je geen risico loopt dat je de key kwijt raakt doordat je computer crasht of dat je de key in je mail bewaard waar je gehackt kunt worden.

Wat is de toekomst?

In het buitenland lopen al grotere projecten om met crypto te kunnen betalen. Zo wordt er in Zweden gewerkt aan het kunnen betalen met crypto aan 50.000 laadpalen voor elektrische auto’s. Ook hier loopt met tegen de transactiekosten aan, maar willen deze eerlijker verdelen zodat het wel interessant is. Besef dat je bij het verkopen van je crypto ook altijd (hoge) transactiekosten moet betalen, waardoor het best interessant kan zijn om aankopen te betalen met crypto zodat je dit niet eerst hoeft om te zetten naar euro’s of dollars.

Ook interessant: