Alles wat je moet weten over oprijplaten

Wanneer je op een veilige manier veilig wilt kunnen laden en lossen, dan bieden oprijplaten uitkomst. Oprijplaten zijn een handig hulpmiddel voor het veilig laden en lossen van zware voorwerpen op een vrachtwagen, bestelwagen of aanhanger. Deze metalen platen zijn gemaakt om een stevige en veilige ‘brug’ te creëren tussen het laadoppervlak en de grond, waardoor het gemakkelijker wordt om bijvoorbeeld een zwaar object dat is voorzien van wielen in te kunnen laden. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van andere hulpmiddelen, omdat niet ieder object is voorzien van wieltjes. Een absolute must have is dan een ‘hondje’. Dit is in principe niets meer dan een houten plaat, voorzien van 4 zwenkwieltjes, waarmee je praktische alles kunt vervoeren. Uiteraard is het wel belangrijk rekening te houden met het gewicht, omdat deze natuurlijk geen honderden kilo’s kunnen dragen. Voor het zover is, is het wel belangrijk eerst te weten waar je allemaal op moet letten wanneer je gebruikmaakt van (aluminium) oprijplaten.

Waarvoor gebruik je oprijplaten?

Oprijplaten kunnen in principe ontzettend breed worden ingezet. Niet alleen in het bedrijfsleven is het handig, maar ook voor thuis. Als eenvoudig voorbeeld bijvoorbeeld een oprijplaat zodat je met een rolstoel eenvoudig achterin een speciaal daarvoor bestemde bus kunt rijden. Een andere functionaliteit is natuurlijk in de bouw en ook transportwereld. Je kunt je wel voorstellen dat die grote machines die moeten worden verplaatst, niet zo even op een oplegger kunnen worden getild. Hoe handig is het dan dat je een paar oprijplaten voor de oplegger kunt leggen en vervolgens met een heftruck de benodigde materialen op de oplegger kunt rijden.

Verschillende soorten oprijplaten

Het is natuurlijk logisch dat oprijplaten er in allerlei soorten en maten zijn. Afhankelijk waarvoor je ze nodig hebt, is het goed te kijken naar de breedte, de lengte en ook het maximaal draagbare gewicht. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het nogal een verschil is of je een auto van 1500 kilo op een trailer moet zetten of dat de oprijplaten bestemd zijn voor het eenvoudig kunnen vullen van een aanhanger met zand uit je tuin. Kortom, belangrijk om rekening mee te houden dus. Omdat er veel verschillende soorten zijn, is het goed voor jezelf te weten waar je op moet letten. Speciaal daarom hebben we enkele handige tips voor je, waarmee je zeker weet dat je de juiste platen weet te vinden.

Waar let je op bij de aanschaf?

Wanneer je voornemens bent om oprijplaten aan te schaffen, dan zijn er natuurlijk enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Vooral de toepassing van de oprijplaten speelt hierin een belangrijke rol. Zo zal je voor het laden en lossen van zwaarder materiaal andere platen nodig hebben, dan wanneer je bijvoorbeeld meubels wilt verplaatsen van A naar B. Om ervoor te zorgen dat je de juiste platen kiest, hebben we enkele zaken voor je op een rijtje gezet.

Lees ook:  Transport in en om het bedrijf

Maximaal draagbare gewicht

Eén van de belangrijke dingen om rekening mee te houden, is het maximaal draagbare gewicht die je oprijplaten kunnen verdragen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat ze volledig doorzakken op het moment dat je er met een te zwaar object overheen rijdt. Sterker nog, het kans zelfs zorgen voor gevaarlijke situaties, helemaal wanneer je bijvoorbeeld machines moet transporteren.

Formaat

De lengte en breedte van de oprijplaten zijn ook belangrijk om rekening mee te houden, afhankelijk van het type voertuig of object dat je wilt verplaatsen. Het is belangrijk om oprijplaten te kiezen die lang genoeg zijn om een helling te creëren die niet te steil is, maar niet te lang zijn om te zwaar of onhandig te hanteren. De breedte van de oprijplaten moet natuurlijk wel voldoende zijn om ervoor te kunnen zorgen dat bijvoorbeeld de wielen van een auto of ander voertuig tijdens het oprijden voldoende ruimte hebben om veilig te kunnen worden opgeladen.

Materiaal

Oprijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, staal of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus is het belangrijk om goed na te denken welk materiaal het beste past bij hetgeen wat je wilt vervoeren. Aluminium oprijplaten zijn bijvoorbeeld licht en gemakkelijk mee te nemen, terwijl stalen oprijplaten sterker zijn. Vervoer je met enige regelmaat allerlei verschillende materialen? Dan is het raadzaam eenmalig te investeren in kwalitatief hoogwaardige oprijplaten, zodat je hier tot in lengte van jaren plezier van kunt hebben.

Tot slot

Het gebruik van oprijplaten is in bijna alle sectoren een absolute must. Niet alleen voor bedrijfsdoeleinden zijn ze handig, maar ook wanneer je thuis bijvoorbeeld iets wilt verhuizen. Vooral de wat zwaardere apparaten en ook meubels zijn namelijk niet altijd erg handig te verplaatsen. Door gebruik te maken van oprijplaten, is het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld een zwarte bank, tafel of wasmachine te verplaatsen.


Ook interessant: