Hoe overleef ik het AVD examen voor de motor?

Wanneer jij je motorrijbewijs wilt halen, dan dien je hier natuurlijk een examen voor te doen. Anders dan bij een auto examen, geldt bij de motor dat je twee verschillende examens af moet leggen, voordat je uiteindelijk dat papiertje in handen hebt. Het AVD examen is het tweede examen dat je af moet leggen, alvorens je daadwerkelijk weet of je bent geslaagd ja of nee. Dit examen duurt totaal iets minder dan een uur, waarvan ruim een half uur wordt gereden. Onder begeleiding van de instructeur, die achter je rijdt in een auto, ontvang je via een oortje de instructies. Nadat je dit succesvol hebt afgerond, krijg je na afloop direct het verlossende woord. Maar voor het zover is, is het goed te weten hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Verschillende onderdelen

Het AVD examen voor de motor bestaat uit twee verschillende onderdelen; Voertuigbeheersing & Verkeersdeelneming. Tijdens het eerste onderdeel moet je verschillende bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals een slalom, een achtje, een remproef en een uitwijkoefening. Dit onderdeel wordt uitgevoerd op een afgesloten terrein. Het tweede gedeelte is voor de meesten een stuk spannender, van tijdens de verkeersdeelneming ga je de openbare weg op. Zo moet je laten zien dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen. Dit betekent dat je onder andere goed moet kunnen anticiperen op andere weggebruikers, de juiste snelheid moet kunnen aanhouden en op de juiste manier moet kunnen invoegen en uitvoegen.

Lees ook:  Alles over graffiti: ook voor de auto!

Tijd om je voor te bereiden

Voordat je daadwerkelijk het AVD examen gaat afleggen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je goed voorbereid. Speciaal daarom hebben we een aantal handige AVD examen tips voor je, waarmee jij de kans van slagen vergroot. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende rijlessen neemt. Door voldoende rijlessen te nemen, krijg je voldoende oefening en vertrouwen om de vaardigheden die je nodig hebt voor het examen onder de knie te krijgen. Zorg ook dat je de theorie beheerst. Vooral tijdens een examen, wil een examinator nog wel eens een proberen je een weg in te laten rijden waar je niet in mag. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van alle regels, zodat je dit niet overkomt. Als laatste tip die we je willen meegeven, is het belangrijk om voor rustig te blijven en goed te luisteren naar wat de examinator van je vraagt. Met deze tips, kunnen we je garanderen dat de kans van slagen een stuk groter wordt.

Ook interessant: