Wat moet je doen om code 95 te behouden?

Code 95. Je hebt er vast wel eens van gehoord of voorbij zien komen wanneer het gaat om vacatures waarin een chauffeur wordt gezocht. Code 95 houd in dat je vakbekwaam bent bevonden voor het besturen van voertuigen waarbij je rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig hebt. Sterker nog, code 95 is zelfs verplicht op het moment dat je beroepsmatig een voertuig waarvoor je één van deze rijbewijzen nodig hebt wilt besturen. Niet alleen geldt dit in Nederland, maar voor de gehele EU. Maar hoe zorg je er niet alleen voor dat je deze code krijgt, maar dat je deze ook kunt behouden?

Hoe krijg je code 95?

Voordat je code 95 krijgt, die je een zogeheten basiskwalificatie te behalen. Wel is het goed te weten dat je deze basiskwalificatie niet hoeft te halen op het moment dat je je rijbewijs C voor 10-09-2009 hebt weten te behalen en rijbewijs D voor 10-09-2008. Uiteraard krijg je dan code 95 niet direct toegewezen, maar is er nascholing code 95 nodig. Deze nascholing betreft 35 uur en wanneer je deze hebt afgerond, krijg je de accreditatie om code 95 ook daadwerkelijk op je rijbewijs te laten zetten.

Lees ook:  Auto huren in Limburg

Hoe zorg je dat code 95 behouden blijft?

Wanneer je beroepsmatig chauffeurs bent, dan is code 95 natuurlijk een verplichting. Omdat je er met één keer nascholing helaas niet voorgoed van verlost bent, is het goed te weten dat je deze code iedere 5 jaar moet verlengen. Logisch ook, aangezien er het nodige kan veranderen in deze 5 jaar. Om te voldoen aan de eisen, dien je van deze 35 uur minimaal 7 uur praktijktraining te volgen. Zorg er dus ook voor dat je hier tijdig mee begint. Heb je namelijk geen code 95 meer, dan mag je niet meer beroepsmatig rijden, met alle gevolgen van dien.

De kosten

Het doen van een code 95 nascholing wordt in bijna alle gevallen door de werkgever vergoed. De kosten hiervoor zullen zo tussen de 900 en 1100 euro liggen. Hiervoor krijg je niet alleen de theorie, maar zit ook de verplichte praktijkdag inbegrepen. Belangrijk om te weten, is dat er ook werkgevers zijn die de kosten alleen onder bepaalde voorwaarden vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een studieovereenkomst moet ondertekenen, waarin staat dat je minimaal 3 jaar voor hetzelfde bedrijf blijft werken.

Ook interessant: