De voordelen van zonnepanelen in combinatie met een elektrische auto

Wellicht heb je het al eens om je heen gehoord; de ongekende voordelen van zonnepanelen in combinatie met een elektrische auto. Wat zijn dan de voordelen voor zonnepanelen samen met een elektrische auto? Dat gaan we je in deze blog toelichten. Aan de ene kant zit er namelijk een flink financieel voordeel aan verbonden, aan de andere kant ook een duurzaamheidsvoordeel. Beiden zijn voor veel elektrische auto rijders belangrijk, maar als Nederlander is  de portemonnee toch vaak nog net iets interessanter dus daar beginnen we mee.

Financieel voordeel

Het financiële voordeel van een elektrische auto en zonnepanelen is eenvoudig uit te leggen. Net als bij iedere auto moet je een elektrische auto ook ‘tanken’. Dit doe je aan een laadpaal waar je met stroom de accu van je auto weer vol laad. Bij een openbare laadpaal betaal je ongeveer €0.40 per kWh. Met een accu van 50 kWh is een volle accu dus ongeveer €20.00.

Heb je eigen zonnepanelen en een eigen laadpaal, dan kun je de situatie creëren dat de zonnepanelen ervoor zorgen dat je auto wordt volgeladen. Door de salderingsregeling is dit in ieder geval tot 2030 nog extra goed mogelijk, doordat je dan ook ’s nachts profiteert van de opgewekte stroom overdag. Op die manier is de terugverdientijd van zonnepanelen kopen nog korter, omdat je de zon gebruikt om je accu vol te laden en je dus geen brandstofkosten meer hebt.

Lees ook:  Vakantie met een elektrische auto

Duurzaamheidsvoordeel

Net al kort aangehaald, maar het duurzaamheidsvoordeel is ook indrukwekkend. Geen fossiele brandstof meer met veel fijnstof en CO2 uitstoot, maar letterlijk de zon die ervoor zorgt dat je via je zonnepanelen je auto op kunt laden. Hoewel in verschillende studies wordt aangetoond dat de constructie van een elektrische auto 40% meer CO2 uitstoot dan een normale benzine auto, heb je in verbruik dus geen uitstoot. Uit recent onderzoek is daarmee gebleken dat je in een gemiddelde lifecycle met een elektrische auto daarmee altijd duurzamer en beter voor de planeet rondrijdt als in een benzine, diesel of hybride auto.

Ook interessant: