Energie vergelijken voor een zo goedkoop mogelijk contract

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat het zich loont om periodiek over te stappen naar een andere energieleverancier. Ondanks het feit dat je zult denken dat energie toch geen verschil zou mogen maken in prijs, is dit dus wel degelijk het geval. Voor wie zich hier goed in verdiept, kan zich maandelijks zomaar tot wel enkele tientallen euro’s op de rekening besparen. Toch is het wel belangrijk, dat je door energieaanbieders met elkaar te vergelijken en eventuele overstappen naar een andere energieleverancier een aantal zaken goed voor jezelf in kaart brengt. De prijs van het stroom of gas kan namelijk wel goedkoper zijn, maar er zijn daarnaast nog tal van andere zaken die meespelen in de uiteindelijk prijs die jij betaald. Welke dit allemaal zijn, vertellen we je hier.

Let op de duur van je contract

Wanneer jij ervoor kiest om tijdig over te stappen, terwijl je contract nog niet ten einde is, dan loop je het risico om te worden beboet. De bedragen die hiermee gemoeid gaan zijn vaak zo rond de 50 euro per contractjaar per contract. Je sluit immers een tweetal contracten af, één voor de stroom en de andere voor het gas. Heb jij dus nog een eenjarig contract, dan dien je een opzegboete te betalen van 100 euro. Uiteraard is het een afweging die je moet maken, tijdens het vergelijken van de energieaanbieders. Je kunt je namelijk voorstellen, dat wanneer de boete 100 euro bedraagt, maar je besparing meer is dan dat, het zich zeker loont om over te stappen.

Lees ook:  Heb je een elektrische auto? Dan wil je een laadpas aanvragen én weten waar je voordelig kunt parkeren

Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar

Nadat je hebt gecheckt of je nog een contract hebt en eventueel ook weet welke consequenties hieraan verbonden zitten wanneer je deze voortijdig opzegt, is het zaak om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig kun je online heel eenvoudig je postcode invullen en vervolgens je jaarlijks verbruik. Je ziet dan in één oogopslag alle verschillende aanbieders en de daarbij horende prijs. Op basis hiervan kun je je uiteindelijke keuze maken, zodat je zeker weet dat je de goedkoopste aanbieder hebt gekozen.

Cashback acties

Veel leveranciers willen je maar wat graag inlijven als nieuwe klant. Dit doen ze vaak met te gekke acties. Toch is het goed om hier kritisch naar te kijken. De kans dat je deze namelijk uiteindelijk zelf bekostigd door een hogere maandprijs, is aanwezig. Check dus ook altijd de prijzen op basis van het tarief zonder de cashback bonus. Dit geeft je namelijk een reëel beeld van wat je in werkelijkheid bij deze energieaanbieder betaald.

Ook interessant: