We hebben allemaal wel van plug-in hybride auto’s gehoord, maar vaak blijft toch de vraag wat is het nu precies en vooral waarom is het zo populair. Om hierachter te komen hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld en voor jou onder elkaar gezet. De plugin-in hybride auto wordt vaak aangeduit met PHEV (Plugin-Hybrid Electiv Vehicle). We zullen dan ook in de teksten hieronder PHEV gebruiken.
Hoe komt de PHEV zo populair?
De PHEV is in Nederland vooral populair geworden door het bijtellingsvoordeel wat deze auto’s hadden. In 2014 kwam er een nieuw bijtellingspercentage van 7% beschikbaar, speciaal voor auto’s van 1-50gram CO2 uitstoot per km. Hier vielen de PHEV officieel onder, doordat je een groot gedeelte elektrisch zou kunnen rijden en daarmee geen uitstoot had. Doordat bij langere ritten de benzine moter ook meewerkt, kwam je vaak uit op een fabrieksopgave van net onder de 50 gram CO2. Dit gold bijvoorbeeld voor de Mitsubishi Outlander PHEV, die niet aan te slepen was in Nederland. Ook de Audi A3 etron of de immens populaire Volvo V60 D6 waren PHEV modellen en vielen in de 7% bijtelling regel.
Voordelen van PHEV
De voordelen van PHEV zijn vooral gericht op het feit dat je korte stukjes volledig elektrisch kan rijden en langere stukken met behulp van de benzine moter. Waar volledig elektrische auto’s dan beperkt worden door hun actieradius en laadtijd, kun je met een PHEV zo ver rijden als je wilt met de bijbehorende normale tankpitstops. Hierdoor heb je wel de voordelen van deels elektrisch rijden, maar niet de nadelen van elektrisch rijden. Ook de modellen en uitvoeringen van de PHEV waren gebaseerd op normale modellen en uitvoeringen, waardoor je het verschil tussen een normale ICE (internal combustion engine, dus een brandstof auto) en een PHEV niet aan de buitenkant of binnenkant kon merken.
Nadelen van PHEV
De nadelen van PHEV – en ook de reden waarom de Nederlandse overheid het bijtellingsvoordeel redelijk snel heeft teruggedraaid – zijn er vooral op gericht dat de afstand die je volledig elektrisch kunt rijden zeer beperkt is. Zeker in de jaren 2014-2016 mocht je blij zijn met 15 kilometer volledig elektrisch. Wat er in de realiteit gebeurde, was dat bijna niemand zijn PHEV daadwerkelijke aan de stekker ging opladen en dus altijd op benzine reed. Hierdoor lag de uitstoot vele malen hoger dan de <50 gram CO2 die de fabrieksopgave deed vermoeden, maar genoot je wel gewoon van 7% bijtelling. Omdat dit een wassen neus bleek, heeft de Nederlandse overheid de voordelen op PHEV in 2016 teruggedraaid.
Tegenwoordig kun je met een PHEV al vaak 50 kilometer volledig elektrisch rijden. Dat maakt het interessant om ook als gewone particulier of zakelijke berijder toch voor een PHEV te gaan, omdat je daarmee de meeste ritten volledig elektrisch kunt rijden. Hierdoor heb je geen CO2 uitstoot tijdens je PHEV kilometers en veel goedkopere kilometers dan wanneer je benzine moet tanken.