Wat is een hoge kilometerstand voor een auto?

Km stand

Bij het kopen van een tweedehands occasion zijn er veel zaken om op te letten. Een van de zaken die vaak afschrikt is een hoge kilometerstand, want de vraag is dan altijd hoe lang gaat de motor nog mee? 

Betere auto’s

In de afgelopen jaren zijn auto’s een stuk verder doorontwikkeld dan bijvoorbeeld in de jaren 1980-1990. Waar je in die jaren nog echt rekening moest houden met een goede motor of slechte motor, merk je dat sinds 2010 de algemene kwaliteit van motoren steeds beter is geworden. Zo zijn bijvoorbeeld van oudsher budgetmerken als Kia en Dacia tegenwoordig echt geen budgetmerken meer. Kia biedt zelfs standaard 7 jaar garantie aan bij een nieuwe auto, meer dan ieder ander automerk. 

Wel zijn er per automerk en per model vaak nog motoren die het beter doen dan andere auto’s. Vaak is bij de introductie van een nieuwe motor er namelijk nog wel wat verbetering mogelijk. Zo zijn de Volkswagen TSI motoren veel verkocht, maar zijn die ook berucht om hun distributieketting en hoog olieverbruik, waardoor een motor een minder lange levensduur heeft. Ook hierbij geldt dat de allereerste TSI motoren slechter zijn dan de nieuwe generaties.

Occasion

Zoek je dus een tweedehands occasion dan hoef je niet heel druk te maken om de kwaliteit van een motor in de auto. Een hoge kilometerstand blijft dan over. Waar voorheen een motor na 200.000km afgeschreven was, hoef je tot 300.000km echt niet bang te zijn voor de hoge kilometerstand. 

Lees ook:  Welke auto voor vervoeren spullen?

Vaak gaat namelijk niet de motor kapot na een hoge kilometerstand, maar is het de som van delen waardoor de auto afgeschreven moet worden. Denk aan roest, versnellingsbak, scheuren in chassis, versleten ophanging etcetera. Dure onderdelen om te vervangen, waardoor het repareren niet meer economisch verantwoord is. 

Onderhoudshistorie

Wel is het altijd goed om bij de vorige eigenaar de onderhoudshistorie op te vragen; niet alleen het onderhoudsboekje maar vraag echt naar de facturen van de garages. De stempels in het onderhoudsboekje kun je namelijk makkelijk namaken en zelfs online kopen. Er zijn dan ook voldoende voorbeelden rond van auto’s waarbij een louche verkoper het onderhoudsboekje zelf heeft gevuld met een stempel van een merkdealer. Facturen zijn ook niet waterdicht natuurlijk, maar geven je al wel een stuk meer zekerheid. Dan weet je pas zeker wat voor onderhoud er bij de hoge kilometerstand is uitgevoerd. Ontbreekt dit of is de auto alleen maar jaarlijks voor APK aangeboden, wees je er dan van bewust dat je een groot risico neemt. 

Ook interessant: