Auto smeermiddelen

auto smeermiddelen

Iedere auto gebruikt verschillende smeermiddelen, waar wij als autorijders vaak niet direct naar omkijken. Sommigen zijn bekend en kunnen we zelf bijvullen, zoals bijvoorbeeld motorolie. Andere smeermiddelen worden vaak tijdens onderhoudsbeurten gecheckt en eventueel vervangen, zoals bijvoorbeeld versnellingsbakolie en smeermiddel voor bij de lagers zoals de wiellagers. We duiken eens in de verschillende zogeheten Automotive lubricants. Hierbij zoomen we even in op de motorolie en een minder bekende olie, maar zeker niet minder belangrijk, namelijk de versnellingsbakolie.

Motorolie

Als gezegd, het meest bekende is de motorolie. Alle auto’s hebben een waarschuwingslampje in het dashboard die gaat branden als er te weinig motorolie aanwezig is. Zo wordt je goed geïnformeerd om je motorolie aan te vullen. Zelfs bij de autorijlessen wordt hier al aandacht aan gegeven, zodat iedereen altijd zelf in staat is om zijn of haar motorolie aan te vullen wanneer dit nodig is.
Ook zit er een pijlstok bij de motorolie. Deze kun je uit het blok halen, schoon maken met een papiertje en dan in het blok steken om te checken hoeveel motorolie er nog in de motor aanwezig is. Op het pijlstokje staat aangegeven wat het minimale en maximale is dat in de motor moet zitten qua motorolie. Zo kun je zelf eens per maand checken of er nog voldoende motorolie aanwezig is.

Lees ook:  Je garage inrichten om je auto te kunnen onderhouden

Tijdens een onderhoudsbeurt kan er aanbevolen worden om de motorolie te verversen. Dit wordt vaak eens per twee jaar aanbevolen, omdat in leidingen een soort van residu kan blijven staan die schadelijk kan zijn voor de motor. Zelf je motorolie verversen is wel mogelijk, maar het is een flinke smeerboel en voor de prijs van het verversen bij een garage (€50 – €100) zouden wij er altijd voor kiezen om dit door een garagist te laten uitvoeren.

Versnellingsbakolie

Een smeermiddel waar we niet dagelijks mee bezig zijn is de versnellingsbakolie. Toch is deze zeer belangrijk, want net als bij motorolie moet deze goed aangevuld zijn en soms vervangen worden om schade te voorkomen. Vaak wordt geadviseerd de versnellingsbakolie te verversen iedere 75.000-100.000 kilometers die gereden zijn. Zo voorkom je schade aan je versnellingsbak en kun je veilig weer je kilometers maken.

Ook interessant: