Scooter onderhoud

scooter onderhoud

Het onderhouden van je motorvoertuig, of dat nu een auto of een scooter is, is belangrijk om veilig veel kilometers te kunnen maken. Binnen het onderhoud heb je preventief onderhoud voor bijvoorbeeld de motor om deze goed te laten lopen, alsook onderhoud dat noodzakelijk is op slijtage delen zoals de remmen en banden. Scooter onderdelen zijn goed verkrijgbaar en relatief scherp geprijsd, dus is het de vraag of je zelf het onderhoud kunt uitvoeren of dit laat doen bij een gerenommeerd scooterbedrijf.

Zelf onderhoud uitvoeren

Veel onderhoud aan je scooter kun je zelf doen. Zeker bij scooters of brommers waar je goed toegang hebt tot de onderdelen is dit het proberen waard. Bij een Puch of Tomos kun je bijvoorbeeld heel goed bij alle onderdelen, zodat je Tomos onderdelen makkelijk zelf kunt vervangen. Bij een scooter is dit al ingewikkelder, omdat je dan alle kappen zult moeten losmaken om bijvoorbeeld de accu te vervangen.  

Onderhoud wat je altijd zelf kunt uitvoeren is het aanvullen van de motorolie. Sommige brommers en scooters gebruiken een speciale brandstof waar olie & benzine al gemengd is. De meeste nieuwe scooters gebruiken echter gewone benzine, waardoor de olie zelf aangevuld moet worden.

Lees ook:  Auto onderhoud in je eigen garage

Onderhoud wat je zelf niet makkelijk kunt doen is bijvoorbeeld het wisselen van banden. Dit hoef je zelden te doen, waarbij er specialistisch gereedschap nodig is om de oude band van de velg te krijgen en de nieuwe band weer op de velg te krijgen. Het vervangen van een multiriem of ketting is al wat ingewikkelder, maar zou je met enige tijd en het bekijken van bijvoorbeeld Youtube filmpjes prima zelf kunnen doen.

Kosten onderhoud

Voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan je scooter of brommer moet je ongeveer denken aan €100 tot €200. De motorolie wordt dan vervangen, je krijgt een nieuw oliefilter en vaak een nieuw luchtfilter. Daarnaast worden de banden op spanning gebracht en worden alle bouten en moeren gecontroleerd en waar nodig aangedraaid. Tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt kunnen ook eventuele gebreken naar voren komen, zodat je die kunt vervangen voordat een onderdeel echt kapot gaat.

Ook interessant: