Waar kan je waterstof tanken?

Een auto op waterstof is een voertuig dat werkt op waterstof als brandstof. Waterstofgas is een duurzame en schone brandstof die kan worden gebruikt in plaats van traditionele brandstoffen zoals benzine of diesel. Waterstofauto’s hebben een brandstofcel in plaats van een verbrandingsmotor en produceren elektriciteit door het waterstofgas te splitsen in waterstof atomen en zuurstofatomen. Deze elektriciteit wordt gebruikt om de motor van het voertuig aan te drijven. Maar zoals je wellicht zult begrijpen, is waterstof nog lang niet zo in trek als elektrische auto’s en ook nog steeds de brandstof auto. Dus waar kun je eigenlijk waterstof tanken vraag je je misschien wel af?

Hoe wordt waterstof gemaakt/gewonnen?

Er zijn verschillende manieren om waterstof te maken, afhankelijk van de gewenste toepassing en de beschikbare middelen. Omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn, hebben we een beperkte selectie gemaakt.
Elektrolyse van water: Dit is een proces waarbij water wordt gesplitst in waterstofgas en zuurstofgas door middel van elektriciteit. Het kan worden gedaan door elektrolyse van stilstaand water of door elektrolyse van waterstofperoxide.

Reformering van aardgas: Aardgas bevat methaan, wat kan worden omgezet in waterstofgas door het te laten reacteren met waterdamp onder hoge druk en hoge temperaturen. Dit proces wordt “aardgas reformering” genoemd.

Lees ook:  Benzineprijzen morgen

Bioreformering: Dit is een proces waarbij waterstofgas wordt gemaakt door middel van biologische processen, zoals de afbraak van organisch materiaal door bacteriën. Bio reformering kan worden gedaan met behulp van afvalmaterialen, planten en andere biologische materialen als grondstof.

Waar tank je waterstof voor je auto?

Er zijn op dit moment nog niet zoveel plaatsen waar waterstof kan worden getankt, vooral in vergelijking met benzine- of diesel.. Dit komt omdat het aanbieden van waterstof als brandstof nog relatief nieuw is en er nog steeds beperkte infrastructuur is voor het tanken van waterstof. Desalniettemin wordt het aantal plaatsen waar waterstof kan worden getankt langzaam maar zeker uitgebreid, en het is mogelijk om waterstof te tanken in sommige plekken in Nederland. Momenteel zijn dit; Arnhem, Helmond en Rhoon. Je kunt je dus wel voorstellen dat het voor iemand die in het oosten van Nederland niet direct aantrekkelijk is om te kiezen voor een auto op waterstof.

Ook interessant: