Welke benzine moet ik tanken (e5 of e10)?

Het is belangrijk om de juiste brandstof te tanken voor je auto om te voorkomen dat er problemen ontstaan met de motor of andere systemen. Het soort brandstof dat je  moet tanken is afhankelijk van het type motor in je voertuig. De meeste personenauto’s zijn uitgerust met een benzinemotor en hebben brandstof nodig met een octaangehalte van minimaal 87. Dit wordt vaak aangeduid als “reguliere” of “onderoctaan” benzine. Sommige auto’s zijn echter uitgerust met een hoog compressie motor en hebben brandstof nodig met een hogere octaangehalte, zoals “premium” of “boven octaan” benzine. Deze verschillen noemen we ook wel e5 of e10. Welke benzine wanneer nodig is, vertellen we je in dit artikel.

Wat is e5 benzine?

E5 benzine is een soort benzine die wordt gebruikt in benzinemotoren. Het bevat maximaal 5% ethanol, wat een soort brandstof is die wordt gemaakt van plantaardige materialen zoals maïs, suikerbieten en zetmeel. Ethanol wordt vaak toegevoegd aan benzine om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en de brandstof economie te verbeteren. E5 benzine is een van de meest voorkomende soorten benzine in Europa en wordt vaak gebruikt in benzinemotoren van personenauto’s. E5 benzine heeft een octaangehalte van minimaal 95, wat betekent dat het geschikt is voor gebruik in de meeste benzinemotoren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige auto’s specifieke brandstof vereisten hebben en dat het gebruik van de verkeerde brandstof problemen met de motor kan veroorzaken. Twijfel je? Dan is het verstandig om even langs de garage te rijden voor advies.

Lees ook:  Goedkoop tanken Bunde

Wat is e10 benzine?

E10 bevat maximaal 10% ethanol, en is een soort brandstof die wordt gemaakt van plantaardige materialen zoals maïs, suikerbieten en zetmeel. Ethanol wordt vaak toegevoegd aan benzine om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen Wat je vaak ziet, is dat de veranderingen vooral zitten in het feit dat er geen lood meer wordt toegevoegd. Niet voor niets zijn de namen daarom dus ook aangepast de afgelopen jaren. Wist je dat je in het buitenland zelfs 385 kunt tegenkomen? Hoe dit zit, vertellen we je in de volgende alinea.

e85 brandstof

Zoals we vroeger Euro 95 en 98 kende, is dit tegenwoordig E10 en E5. Kijken we in het buitenland, dan zien we dat hier zelfs E85 kan worden getankt. Dit houdt in dat deze benzine maar liefst voor 85 procent bestaat uit bio-ethanol. Wat je ziet, is dat er maar een beperkt aantal auto’s is die hier op kunnen rijden. Gooi je het per ongeluk toch in de jouwe, rijd dan geen meter meer en schakel de wegenwacht in.

Ook interessant: