Bijtelling, je hebt er vast wel eens van gehoord of zelfs al mee te maken. Bijtelling is het bedrag, dat bij je inkomen wordt opgeteld wanneer je een auto van de zaak hebt. Enkel wanneer je deze auto ook privé gebruikt, zal je hiervoor een maandelijkse afdracht moeten doen aan de belastingdienst. De grens voor bijtelling ligt op 500 kilometer. Dat betekent, dat wanneer jij meer dan 500 kilometer privé rijdt met je zakelijke auto, je bijtelling moet betalen. De constructie bijtelling is voor velen soms een hele puzzel. Om je een eind in de goede richting te helpen, proberen we je het hier duidelijk mogelijk uit te leggen.
Hoe wordt de bijtelling bepaald
De bijtelling is afhankelijk van de waarde van je auto en afhankelijk van wanneer je auto op kenteken is gezet. Door een kentekencheck te doen bij rdwkenteken.eu kun je heel makkelijk zien wat het zogeheten ‘datum deel 1’ is, oftewel de datum dat de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Afhankelijk van het jaartal wat daar staat, kun je beoordelen welke bijtelling van toepassing is. Ook staat bij de kentekencheck aangegeven of de auto een benzine/diesel of elektrische auto is, zodat je kunt kijken welke bijtelling van toepassing is.
2022:
Benzine/diesel: 22%
Elektrisch: 16% tot €35.000
2023:
Benzine/diesel: 22%
Elektrisch: 16% tot €30.000
Bij elektrisch is er een drempelbedrag van toepassing waar je korting over krijgt. Over dat bedrag betaal je dus 16% bijtelling en over de rest 22%.
Voorbeeldberekening bijtelling
Hoeveel bijtelling je exact betaalt, is afhankelijk van de salarisschaal waarin je valt. Bijtelling wordt namelijk bij je salaris opgeteld omdat het wordt gezien als ‘extra’ inkomsten. In dit voorbeeld gaan we ervanuit dat je een belastingtarief van 37,07% betaald. Stel je kiest voor een nieuwe ‘Tesla’ met een cataloguswaarde van 60.000 euro. Je betaald dan over de 1e 35.000 euro 16% bijtelling en over de rest 22%. Dat betekent, dat je bijtelling uitkomt op 11.100 euro per jaar. Over dit bedrag betaal je belasting a 37,07%. Dit komt uit op 4.114,77 per jaar, wat 342,90 per maand is. Dit is het bedrag wat jij netto betaald om je auto zowel zakelijk als privé te mogen rijden.