Kopen, leasen of kilometervergoeding?

kopen, leasen of kilometervergoeding

Als ondernemer is het onvermijdelijk om een auto te moeten hebben voor je bedrijf. Bijvoorbeeld om je klanten te bezoeken, leveranciers te ontmoeten en naar congressen en vergaderingen te kunnen rijden. Hierbij kun je kiezen tussen een zakelijke auto kopen, een leaseauto kiezen of je prive auto gebruiken voor je zakelijke kilometers. De drie verschillende opties gaan we voor je beschrijven zodat je weet wat je opties zijn voor zakelijk rijden.

Zakelijke auto kopen

Een zakelijke auto kopen is niets meer dan een auto kopen die je koopt met geld van het bedrijf. De auto wordt dan direct eigendom van het bedrijf, wat voordelen kan hebben met investeringsaftrek en de auto staat dan op de balans bij bezittingen. Het nadeel is dat je met een (flinke) aanschafprijs zit die je zult moeten afrekenen. Er zijn zakelijk gezien goede financieringsmogelijkheden bij de dealers, waar je zelfs vaak met 0% rente een auto door middel van financial lease kunt financieren. Hierbij betaal je de auto in termijnen af, waarna deze na de betalingstermijnen in eigendom komt van het bedrijf.

Leaseauto kiezen

Wil je meer flexibiliteit en zekerheid van kosten? Dan is een zakelijke leaseauto wellicht de beste optie voor jou. Via een leasemaatschappij kun je helemaal de auto kiezen en configureren die je zelf wilt, waarna je een meerjarig contract afsluit waarbij je tegen een vast bedrag per maand de auto gebruikt. Bij een leaseauto zitten alle kosten, behalve brandstof, inbegrepen. Hierdoor hoef je geen reserves op te bouwen voor schade en onderhoud en weet je precies wat je auto jou als ondernemer per maand kost.

Lees ook:  Zakelijke auto leasen

Prive auto gebruiken

Verwacht je de auto niet veel te hoeven te gebruiken voor je zakelijke ritten en heb je bijvoorbeeld al een fijne prive auto? Dan kun je ook je prive auto zakelijk gebruiken. Je mag dan van de belastingdienst een kilometervergoeding van je bedrijf vragen. Hierbij moet je de echte kosten van je auto per jaar wel bijhouden, omdat je uit moet gaan van de echte kosten van de auto om de kilometervergoeding te berekenen. Dit is dus niet standaard €0,19 maar kan ook €0,40 zijn als je een dure auto hebt die veel onderhoud en brandstof vergt.

Bron: zakelijkestart.nl

Ook interessant: