Wat is adblue tanken?

Adblue tanken, misschien heb je er wel eens van gehoord, maar de kans dat dit niet zo is, die is ook aanzienlijk. De reden dat het bij de meesten niet bekend is, is omdat het met name wordt gebruikt in zware bedrijfswagens, zoals bijvoorbeeld vrachtwagens. Ondanks het feit dat het ook in lichtere wagens en ook personenauto’s wordt gebruikt, is de kans vrij klein dat je het in je personenauto gebruikt. Omdat het steeds meer in trek is, leggen we je in dit artikel van A tot en met Z uit wat het is, waarom het bestaat en hoe het werkt.

Wat is AdBlue?

AdBlue is als het water een vloeistof dat is opgelost in water. Dit is speciaal ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de uitlaatgassen kunnen worden behandeld en de voertuigen op deze manier kunnen voldoen aan de gestelde emissienorm. Vooral bij de grotere tankstations is het verkrijgbaar. Zowel aan de pomp, als in bijvoorbeeld een 5 of liter verpakking voor auto’s en busjes. Om zeker te weten dat je een tankstation vindt die AdBlue heeft, is het handig om van te voren even te checken via je telefoon.




Lees ook:  Benzineprijs Oostenrijk

De reden dat het gebruikt wordt

AdBlue wordt gebruikt om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) te verminderen. Het is een oplossing van water en ureum, een stof die wordt gebruikt als brandstof additief. AdBlue wordt gebruikt in dieselvoertuigen die zijn uitgerust met een roetfilter en een SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction), die de NOx-uitstoot van het voertuig verminderen door deze om te zetten in stikstof, waterdamp en kooldioxide.

Hoe werkt het?

Wanneer AdBlue wordt toegevoegd aan de brandstoftank van een voertuig, wordt het via een aparte leiding naar de SCR-katalysator geleid. Wanneer de katalysator is aangesloten op de uitlaat van het voertuig, wordt de uitlaatgassen die het voertuig produceert door de katalysator geleid. De ureum in AdBlue reageert met de NOx-uitlaatgassen in de katalysator en splitst deze om in stikstof, waterdamp en kooldioxide. Dit proces helpt om de uitstoot van NOx te verminderen en om te voorkomen dat deze stoffen worden uitgestoten in de schone lucht. In meerdere opzichten dus zeker een aanrader.

Ook interessant: