Financial lease

Financial leasen

Bij een nieuwe auto kopen heb je verschillende vormen van financiering. Eerder bespraken we private lease al, een andere optie is om bij de autodealer te gaan voor financial lease. Een financieringsvorm waarbij je de auto op afkoop koopt, alleen vaak goedkoper dan een auto met een lening van de bank te financieren. Ook lenen via de bank zullen we later behandelen in een apart artikel.

Bij financial lease ga je auto kopen waarin je een bedrag afspraakt wat je wilt financieren. Hoewel de term lease in zijn naam heeft, betekent financial lease echt puur het financieren van de auto. Anders dan bij bijvoorbeeld private lease, zitten verzekeringen, reparaties, onderhoud en banden niet in de overeenkomst. Je kiest dus voor financial lease als je wel een nieuwe auto wilt kopen, maar niet in een keer het aankoopbedrag kan of wil ophoesten.
Financial lease bestaat uit 3 elementen:

  1. Aanbetaling
  2. Te financieren gedeelte + rente
  3. Eindbetaling

Beginnend bij de aanbetaling. De aanbetaling is een bedrag wat je bij aankoop direct betaald, waardoor de eindbetaling en het te financieren bedrag lager wordt. Bij een zakelijke financial lease is dit vaak de BTW, zodat een ondernemer dit direct kan inboeken en de BTW terug kan vragen bij de Belastingdienst bij zijn BTW-aangifte. Bij een particuliere koop is het vaak een middel om het te financieren bedrag lager te maken, zodat je een lager maandbedrag hebt.

Lees ook:  Ford Fiesta Style Ultimate Lease 1.5TDCi (2017)

Het te financieren gedeelte is vaak het grootste gedeelte van het aankoopbedrag. Nadeel is dat je hier wel rente over betaald bij de dealer. Bijna ieder merk heeft zijn eigen financieringsbedrijf, zoals Volskwagen bijvoorbeeld Volkswagen Financial Services heeft. Over het te financieren bedrag betaal je rente. De rente is vaak niet extreem hoog, denk aan 3-4%; bij een banklening ligt dit vaak op 6-8%. Wel kun je vaak rentekorting krijgen als je het onderhoud bij de merkdealer laat uitvoeren. De gemiddelde termijn waarop je financial lease inzet is 4 jaar, oftewel 48 maanden. Zo heb je een behapbaar maandbedrag wat je moet betalen.

De eindbetaling is het restbedrag wat overblijft na de aanbetaling en het gefinancieerde gedeelte. Soms is dat €0,-, maar je kunt er ook voor kiezen om wel een eindbedrag over te houden. De 3 parameters van aanbetaling-financiering-eindbetaling kun je vaak grotendeels zelf bepalen.

Anders dan bij private lease is bij financial lease na de eindbetaling de auto ook daadwerkelijk eigendom van jou. In het begin wordt de auto direct volledig op jouw naam gezet en ben jij eigenaar van de auto, de financiering is dan puur bedoeld om de auto betaalbaar te maken.

Ook interessant: