Soorten aanhangers

soorten aanhangers

Aanhangers zijn er in vele soorten en maten. Sommige mag je gewoon met rijbewijs B achter je auto rijden en voor sommige aanhangers is rijbewijs BE verplicht. Van normale aanhanger, tot caravan tot auto transporter en bouw aanhangers zoals schaftwagens. De meest voorkomende soorten aanhangers gaan we bespreken in dit artikel met hun bijzonderheden en eventuele verplichtingen voor je rijbewijs.

Ongeremde en geremde aanhangers

De meest bekende aanhanger is de ongeremde aanhanger. Dit is de aanhanger die je huurt of leent voor bijvoorbeeld je groenafval en het wegbrengen van grof vuil naar de stort. Deze soort aanhanger heeft ongeremd, omdat er geen rem op de aanhanger zelf zit en de auto dus al het remmen moet verzorgen. Bijna altijd zijn dit lichte aanhangers die je daarom met rijbewijs B mag besturen, ongeremde aanhangers mogen namelijk maximaal 750kg wegen. Onderscheidt wordt gemaakt in het totale gewicht van de auto+aanhanger; is dat >3.500kg dan is rijbewijs BE verplicht.

Caravan

Voor velen een fantastisch vakantiemiddel, voor anderen een doorn in het oog. De caravan maakt vaak wel wat tongen los. Caravans heb je in vele soorten en maten. Van kleinere caravans voor 1 persoon, tot gigantische dubbel as caravans voor 6 personen. Vanzelfsprekend maakt het daarom enorm veel uit hoe groot je caravan is of je een geremde of ongeremde caravan hebt. Ook heb je kleinere caravans die je nog met rijbewijs B mag rijden, maar de meesten moet je een rijbewijs BE voor hebben.

Lees ook:  Belangrijke snelwegen in Italie

Bouw aanhangers

Voor de bouw heb je veel verschillende aanhangers. Je hebt gesloten aanhangers waar bijvoorbeeld bouwmaterialen in zitten en gereedschappen. Daarnaast heb je kleine aanhangers waar een aggregaat of bijvoorbeeld een pomp op zit bevestigd. Ook heb je voor de bouw veel facilitaire aanhangers, zoals van Brouwer. Hierbij valt te denken aan WC en badkamer units, maar ook bijvoorbeeld schaftwagens. Vaak zijn deze aanhangers geschikt voor rijbewijs B omdat het totale gewicht van de aanhangers meevalt.

Ga je echter bouwmaterialen verslepen in een aanhanger, dan zijn dit vaak geremde aanhangers. In de meeste gevallen makkelijk te herkennen doordat ze meerdere assen hebben.

Autotransport

Daarnaast heb je veel verschillende soorten transport aanhangers. Bijvoorbeeld om een auto op te vervoeren, maar ook voor bijvoorbeeld een motor zijn er speciale aanhangers. Deze kenmerken zich doordat ze specifiek gemaakt zijn om een auto of motor goed op vast te kunnen te zetten. Bij het vervoeren van een auto zal dit altijd een geremde aanhanger moeten zijn in verband met het gewicht >750kg. Voor een motor volstaat een ongeremde aanhanger ook vaak.

Ook interessant: