Dit is waarom je een dashcam in je auto of vrachtwagen wilt

Je kent ze vast wel, die filmpjes vanuit een auto of vrachtwagen die zijn gemaakt met een dashcam, waarop exact te zien is hoe een ongeluk gebeurt. Waar dit tot jaren geleden vooral in het buitenland werd gebruikt, zien we ook dat er in Nederland steeds vaker wordt gekozen voor een dashcam in de auto of vrachtwagen. De voornaamste reden is natuurlijk het verzamelen van bewijsmateriaal. In de huidige tijd, waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in razend tempo opvolgen, is een dashcam dus helemaal gek nog niet. Wil jij weten waarom? Wij vertellen het je!

Verzamel bewijs

Heb jij een dashcam vrachtwagen? Dan heb je met een dashcam altijd bewijs van wat er op de weg gebeurt. Als er bijvoorbeeld een ongeluk of een verkeersovertreding plaatsvindt, kun je de beelden gebruiken om aan te tonen wat er is gebeurd. Dit kan in bepaalde gevallen zelfs noodzakelijk zijn om je gelijk aan te kunnen tonen bij bijvoorbeeld de verzekeraar.

Veiligheid

Je kunt je voorstellen dat wanneer je een dashcam in je auto of vrachtwagen hebt hangen, die continu filmt, je je een stuk bewuster bent van je rijgedrag. Op het moment dat er namelijk iets gebeurt en even daarvoor wordt er ook door de dashcam vastgelegd dat je enorm aan het bumperkleven bent, dan werkt dit natuurlijk niet bepaald in je voordeel.

Lees ook:  Met de auto op pad in eigen land

Verzekering

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Toch blijkt in de praktijk dat de daadwerkelijke schuldige nog wel eens lastig aan te wijzen is. Helemaal als alleen de twee betrokken partijen ‘getuige’ zijn van een bepaald ongeluk, kan een dashcam uitkomst bieden. Op deze manier kan er namelijk onomstotelijk worden vastgesteld wie de schuldige is. Op basis daarvan kan de verzekering de kwestie verder afhandelen en zal er ook geen verdere discussie ontstaan over welke partij de ander schadeloos moet stellen.

Goed om te weten

Het gebruik van een dashcam biedt natuurlijk enorm veel voordelen. Toch is het wel goed te weten dat je te maken hebt met bepaalde privacywetgeving. Daar waar je de openbare weg filmt, mag je niet altijd en overal zomaar filmen met je dashcam. Sterker nog, in bepaalde landen kan het zelfs strafbaar zijn dit te doen. Houd hier dus rekening mee op het moment dat je kiest voor een dashcam.

Ook interessant: