Auto onderhoud in je eigen garage

Niets is zo fijn als onderhoud aan je auto kunnen doen in je eigen garage. De auto op krikken en zelf de olie verversen, banden wisselen of de accu vervangen; onderhoud wat eigenlijk iedereen zelf kan doen zolang hier de ruimte en tijd voor is. Zeker met de hulp van een aantal Youtube video’s kun je meer onderhoud zelf doen dan je wellicht denkt. Met uurlonen bij de dealer of garage variërend van €65 tot €125 per uur loont het al snel om sommige basis dingen zelf te gaan doen, ook al heb je hier wellicht nog niet al gereedschap voor in huis.

Ook hoef je niet (meer) bang te zijn dat naast de garage het hele huis onder het stof en vuiligheid komt te zitten. Door een strokengordijn van PVC aan te schaffen, kun je heel makkelijk je garage afschermen, zodat de stof en andere viezigheid in de garage blijft en niet via een tussendeur het huis in verdwijnt. Om je op weg te helpen welk onderhoud je makkelijk mee kunt beginnen om zelf te doen, gaan we je een aantal tips geven in deze blog.

Tip 1: de bandenwissel

Natuurlijk is het erg makkelijk om de bandenwissel van zomerbanden naar winterbanden en vice-versa door de garage te laten doen. Ook al kost het niet de wereld – gemiddeld tussen de €50 en €125 – loont het enorm om dit zelf te doen. Hoewel een garage altijd zal schermen met het feit dat zij ook het uitbalanceren verzorgen, hoeft dit in principe alleen de eerste keer te gebeuren wanneer de banden voor het eerst onder de auto gedaan worden. Wel is het belangrijk dat je zomerbanden en winterbanden een eigen velg hebben. Zodoende kun je heel makkelijk met een compressor en een krik je banden wisselen. Per wiel doe je de krik onder de auto en met de compressor (of een handmatige kruissleutel) kun je zo in een uurtje de 4 banden wisselen. Een garage doet het wellicht sneller, maar het bedrag wat je in dit uurtje verdient is voor velen van ons niet een netto uurloon.

Lees ook:  Wanneer moet je je autobanden vervangen?

Tip 2: olie verversen

De motorolie verversen of het koelvloeistof verversen zijn smerige taakjes die we zelden zelf doen, maar die iedere beurt bijna door de garage gedaan worden. Toch is dit onderhoud wat je vrij makkelijk zelf kunt doen. Voor beide vloeistoffen zit onder de auto een aftapplug. Het is dus van belang dat je met twee krikken de voorkant van de auto omhoog brengt, zodat je onder de auto kunt en bij de aftapplug kan. Aan de hand van legio Youtube filmpjes kun je specifiek voor jouw merk/model auto een instructievideo vinden. Geen extra kosten voor jezelf, maar al snel weer een besparing van €50 tot €100

Tip 3: filters vervangen

Iedere auto heeft meerdere filters die een garage bij periodiek onderhoud voorstelt om te vervangen. Het interieur (pollen) filter bijvoorbeeld, maar ook het luchtfilter. Beide filters kun je heel gemakkelijk online via een autosite bestellen, zowel als origineel onderdeel als universeel onderdeel. Vaak krijg je bij de bestelling al instructies hoe je het filter kunt vervangen. Anders kun je altijd via Google en Youtube voldoende informatie vinden met instructies hoe je filters voor jouw merk/model auto kunt vervangen.  

Ook interessant: