Wat is het verschil tussen zomer en winterbanden?

verschil zomerbanden winterbanden

Het kan handig zijn om in de winter winterbanden te gebruiken in plaats van zomerbanden. Dit komt omdat het klimaat in deze seizoenen erg anders is. Ondanks dat zomer- en winterbanden erg nuttig kunnen zijn, is het voor sommige mensen maar een raadsel wat het verschil tussen zomer- en winterbanden.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn speciaal gemaakt voor het autorijden in de zomer. Zomerbanden zijn er op gemaakt om goed te functioneren op een warm wegdek. Deze zijn er dan ook speciaal voor gemaakt om tijdens de warmte genoeg grip te hebben op een warm wegdek.

Als je in de zomer winterbanden gebruikt, zal je denken dat je meer grip zult hebben op de weg. Echter is dit met een warm wegdek niet zo. Winterbanden zullen namelijk een langere remweg hebben op een warm wegdek. Dit komt omdat de structuur van de weg dan anders is. Hierom is het belangrijk om zomerbanden in de zomer te gebruiken.

Lees ook:  Velgen: afmetingen en waarden uitgelegd
Winterbanden

Het grootste verschil tussen winterbanden en zomerbanden is het profiel in de banden. Dit komt omdat winterbanden een veel dieper profiel hebben dan zomerbanden. Ook is de vorm van het profiel heel erg anders. Dit zorgt er namelijk voor dat de banden meer grip hebben op de weg als het heeft geregend of als er sneeuw ligt.

Ook is het rubber van een winterband een stuk zachter dan dat van een zomerband. Bij lage temperaturen zorgt dit er voor dat je een stuk sneller kunt remmen. Hierdoor worden de banden namelijk wat harder en kan er meer grip komen op de weg.

Op het moment dat er ook nog eens een dik pak sneeuw ligt, kun je het beste kiezen voor winterbanden in combinatie met een sneeuwketting. Dit zorgt er namelijk voor dat je beter kunt remmen.

Ook interessant: