Accijns omhoog: brandstofprijzen stijgen in Nederland vanaf 1 juli 2023

Op 1 juli 2023 gaat de accijns op brandstof in Nederland omhoog. Dit betekent dat de prijs van benzine, diesel en LPG zal stijgen. In dit artikel bespreken we wat accijns is, waarom de accijns omhoog gaat en wat dit betekent voor de brandstofprijzen in Nederland.

Wat is accijns?

Accijns is een belasting die de overheid heft op bepaalde producten, waaronder brandstof. Accijns is een indirecte belasting, omdat de belasting niet rechtstreeks aan de consument wordt doorberekend. In plaats daarvan wordt de accijns verrekend in de prijs van het product.
Waarom gaat de accijns omhoog?

De accijns op brandstof gaat omhoog omdat de overheid meer inkomsten wil genereren. De Nederlandse overheid heft al jaren accijns op brandstof, maar de inkomsten uit deze belasting zijn de afgelopen jaren gedaald. Dit komt onder andere doordat auto’s steeds zuiniger worden en er meer elektrische auto’s op de weg komen. Daarnaast heeft de coronapandemie gezorgd voor een daling van de brandstofverkoop.

De overheid wil de inkomsten uit accijns op peil houden, zodat er voldoende geld beschikbaar is voor investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, onderwijs en zorg. Daarom is besloten om de accijns op brandstof te verhogen.

Lees ook:  Waar kan je waterstof tanken?

Wat betekent dit voor de brandstofprijzen?

Door de accijnsverhoging zullen de brandstofprijzen in Nederland stijgen. Hoeveel de prijs zal stijgen, hangt af van de hoogte van de accijnsverhoging en de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Het is nog niet bekend hoe hoog de accijnsverhoging zal zijn, maar de verwachting is dat de prijs van benzine met enkele centen per liter zal stijgen.

De hogere brandstofprijzen kunnen gevolgen hebben voor de consument. Zo kan het zijn dat automobilisten minder gaan rijden of dat ze kiezen voor een zuinigere auto. Ook kan de hogere brandstofprijs leiden tot hogere prijzen van goederen en diensten, omdat de transportkosten stijgen.

Accijns omhoog

Op 1 juli 2023 gaat de accijns op brandstof in Nederland omhoog. De overheid wil hiermee meer inkomsten genereren. De accijnsverhoging zal leiden tot een stijging van de brandstofprijzen. Het is nog niet bekend hoe hoog de accijnsverhoging zal zijn, maar de verwachting is dat de prijs van benzine met enkele centen per liter zal stijgen. Dit kan gevolgen hebben voor de consument en voor de prijzen van goederen en diensten.

Ook interessant: