Als werknemer een leaseauto

leaseauto werknemer

Heb jij van je werkgever te horen gekregen dat je een leaseauto mag uitzoeken of krijg je bij een nieuwe baan het recht op een leaseauto? Dan zal er een hele nieuwe wereld voor je opengaan die de zakelijke leaseauto heet. Om alle nieuwkomers in de wereld van leaseauto’s een beetje op weg te helpen, gaan we in dit artikel proberen de beginselen van de leaseauto aan je voor te leggen. Wij zijn overigens groot voorstander van de zakelijke leaseauto en volgens onze berekeningen is een leaseauto altijd goedkoper dan zelf een auto aanschaffen en onderhouden.

Wat is een zakelijke leaseauto?




Een zakelijke leaseauto is een auto die door je werkgever betaald wordt en aan jou beschikbaar wordt gesteld om je functie te kunnen uitvoeren. Vaak zie je dan ook dat de sales managers, rayon managers of buitendienst medewerkers een leaseauto hebben. Zij rijden veel kilometers voor de werkgever en als werkgever wil je dat je medewerkers representatief bij de klanten komen voorrijden. Daarnaast heb je nog de groep medewerkers met een leaseauto waar het als arbeidsvoorwaarde gebruikt wordt om iemand ‘binnen te halen’. Zit je als bedrijf gebonden aan salarisschalen binnen een CAO, dan is de auto een goed middel om aan te kunnen bieden als je niet meer salaris kunt geven.

Een leaseauto.. en dan?

Nu mag je dus een leaseauto, maar wat dan? Binnen ieder bedrijf gelden andere voorwaarden en regels voor het kiezen en gebruiken van een leaseauto. Wat bij bijna alle bedrijven hetzelfde werkt, is dat je eerste auto vaak een auto is van een collega die uit dienst is gegaan – in jargon een pool auto. Geen schande en een mooie auto om de eerste jaren in te rijden. Een leasecontract is gemiddeld 48 maanden, dus je rijdt vaak maximaal 4 jaar in een auto van een collega voordat je een eigen leaseauto mag samenstellen en bestellen.

Lees ook:  Kopen, leasen of kilometervergoeding?

Prive gebruik leaseauto

Nu weet je dus van je werkgever welke leaseauto je krijgt of mag bestellen en komt de vraag vanuit HR of je ook prive wilt rijden met de auto. Als werknemer heb je de keuze om de auto alleen zakelijk te rijden met max. 500km prive of de vrijheid te hebben om de auto ook volledig prive te gebruiken. Bij de optie alleen zakelijk rijden, kun je via de Belastingdienst een verklaring invullen en indienen bij je werkgever. Je moet dan een ritregistratie bijhouden om aan de belastingdienst te bewijzen dat de auto alleen zakelijk gebruikt wordt. Je betaald dan echter helemaal niets voor de auto! Wil je de auto ook prive gebruiken, voor ritjes in het weekend en vakantie etc. dan betaal je bijtelling. Goed om te weten dat bijtelling een belastingregel is, het wordt van je salaris ingehouden maar gaat linea directa naar de belastingdienst. Het is dus niet zo dat je de werkgever betaald voor het privegebruik, maar je betaald de belastingdienst voor het privegebruik. Het is dus een enorm voordeel om de auto ook prive te gebruiken, want je werkgever betaald dan je brandstof/onderhoud/wegenbelasting/pechhulp etc voor je. Jij betaald een vast bedrag aan bijtelling per maand en kunt daarmee de auto volledig naar je eigen wens gebruiken.

Ook interessant: