Zakelijke auto financieren

zakelijke auto financieren

Bij het aanschaffen van een zakelijke auto zijn er verschillende manieren mogelijk om de auto te financieren. Je hebt de keuze om een auto full operational te leasen, hierbij wordt je geen eigenaar van de auto en zorgt de leasemaatschappij voor de financiering. Interessanter kan het zijn om de zakelijke auto’s als bedrijf in eigendom te nemen, zeker voor het MKB en ZZP’ers is dit interessant. Zaken als de milieu-investeringsaftrek en subsidies kunnen voor flinke fiscale voordelen zorgen. Er zijn een aantal mogelijkheden om de auto dan te financieren. Uiteraard kun je hiervoor cash gebruiken, echter kan het interessanter zijn voor bijvoorbeeld de liquiditeit om financial lease of financiering (lening) te overwegen.

Financial lease

Bij financial lease betaal je de auto af over een bepaalde periode. Hierbij doe je wel een aanbetaling, normaal gesproken van 21% zodat je direct de BTW kunt terugvragen. Vervolgens spreek je een termijn af – vaak 48 maanden – om het grootste gedeelte van het bedrag te betalen met vaak nog een slottermijn om de financiering af te ronden. Na de 48 maanden financial lease is de auto afbetaald en is deze volledig eigendom van het bedrijf.
Lees ook:  Bestelbus nodig? Hier moet je op letten

De voordelen hiervan zijn dat je vaak zelf kunt bepalen hoe groot het gedeelte is dat je wilt aanbetalen en als slottermijn wilt hebben, zodat je zelf in control bent over je cash. Ook kun je vaak goed onderhandelen met de leasemaatschappij of de autodealer over het rentepercentage dat wordt gehanteerd bij de financial lease. Er is eigenlijk altijd wel een automerk dat een speciale actierente heeft van minder dan 2% rente. Ben je niet merk gebonden, dan is een rondje langs de autodealers zeker de moeite waard om de tarieven goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Financiering (lening)

Een ander manier om de zakelijke auto te betalen is door middel van financiering. Ook hier bepaal je zelf de hoogte van de lening en ben je in control over welk gedeelte van je beschikbare cash je gebruikt om direct in de auto te investeren. Vaak is een zakelijke lening iets duurder qua rentepercentage dan bij financial lease. Toch is een zakelijke lening een veel gekozen manier van financiering, omdat dit vaak makkelijk afgesloten kan worden bij de huisbank of toegevoegd kan worden aan een bestaande financiering / lening.

Ook interessant: