Private lease

Private lease

De afgelopen jaren zien we een enorme groei in private lease. Steeds meer particulieren kiezen ervoor om niet meer een nieuwe auto contant aan te schaffen, maar door middel van een private lease constructie zorgenvrij voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto te kunnen rijden. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen, hoe verhouden de kosten zich tot elkaar tussen een nieuwe auto financieren, cash kopen of private leasen. Allemaal zaken waarin we op tankpitstop.nl dieper induiken, zodat jij als auto liefhebber alles te weten komt.

De nieuwste vorm om je auto te kopen is private lease. Via private lease heb je als particulier de mogelijkheid om tegen een vast bedrag per maand een auto te gebruiken. Belangrijk verschil met bijvoorbeeld financial lease of een auto direct betalen, is dat je geen eigenaar van de auto bent. Je gebruikt de auto dus wel, maar bent geen eigenaar. De private lease aanbieder blijft altijd de eigenaar, ook als je leasecontract afgelopen is. Wel krijg je aan het einde van het contract vaak de kans de auto over te kopen, alleen dit gebeurt dan via een cash transactie en niet meer via een leaseconstructie.
Het grote voordeel van private lease is dat je zorgeloos rond kunt rijden in de auto. De aanschaf, afschrijving, rente, onderhoud, pechhulp, garantie, wegenbelasting en verzekering zit allemaal in de vaste maandprijs. Het enige wat je zelf nog betaald is de brandstof en eventueel een eigen risico bij schade. Zelfs dat laatste kun je overigens afkopen, wat resulteert in een iets hoger maandbedrag maar daardoor wel volledig voorspelbaar wat je kosten per maand zullen zijn.

Lees ook:  Private lease voordelen

Een groot nadeel van private lease is dat het contract als schuld geregistreerd wordt bij BKR. In principe hoeft dit niet een nadeel te zijn, alleen bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek zal de verplichting in je private lease contract worden meegenomen in de hoogte van je hypotheek. Voor de duidelijkheid; hierdoor kun je dus een lagere hypotheek nemen omdat je nog een schuld hebt door het private lease contract. Ben je van plan de komende jaren geen huis te kopen of heb je voldoende inkomen om alsnog een hypotheek te kunnen krijgen; dan is het zeker de moeite waard om private lease te overwegen. In een andere blog zullen we verschillende doorrekeningen en proefberekeningen laten zien wat het verschil in de kosten is tussen private lease, financial lease en een auto direct betalen.

Ook interessant: