De jaren 2020 en 2021 staan vooral in het teken van de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark. In andere woorden, de conventionele benzine en diesel modellen verdwijnen steeds meer en er komen steeds meer plugin hybrides en volledig elektrische auto’s op de markt. Dit is enerzijds aangejaagd door het bijtellingsvoordeel voor zakelijke rijders bij elektrische auto’s. Anderzijds wordt dit ook versneld door Europese wetgeving waarin is besloten dat automerken de gemiddelde uitstoot per verkochte auto ieder jaar omlaag moeten brengen. Bij het niet behalen van de normgrens komen er fikse boetes vanuit de Europese Unie. Hierdoor zie je dat de traditionele automerken als Volkswagen en Peugeot enorm aan het versnellen zijn om meer elektrische modellen beschikbaar te maken en steeds minder benzine en diesel versies te maken.
Voor 2020 was de maximale gemiddelde Co2 uitstoot voor automerken vastgesteld op 95 gram Co2. Bijna alle merken hebben dit wel behaald, mede doordat er een handel is ontstaan in Co2 emissierecht papieren. Dit betekent dat een merk als Tesla – die alleen maar elektrische auto’s verkoopt en daarmee 0 gram Co2 uitstoot – een deel van de emissierechten die het daarmee heeft verwonnen kon verkopen aan bijvoorbeeld Volkswagen. Doordat dit nog altijd goedkoper was dan de megaboetes vanuit de Europese Unie, is hier veel gebruik van gemaakt.
Ook zag je bij bijvoorbeeld Volkswagen dat ze er alles aan hebben gedaan om de ID3 in 2020 nog in grote getallen op kenteken te zetten en te verschepen naar bijvoorbeeld Nederland. De ID3 was echter nog niet volledig uitontwikkeld, waardoor er in maart 2021 een terugroepactie is geweest voor alle ID3’s. Dit was ingecalculeerd door Volkswagen, omdat de terugroepactie wederom een stuk goedkoper was dan een megaboete betalen – los van het imagoverlies wat Volkswagen na de dieselgate niet echt kan gebruiken.