Twee tips om NU te besparen op  je autoverzekering

autoverzekering tips

De autoverzekering is een typische verzekering die je bij aanschaf van je auto regelt en vervolgens jarenlang geen omkijken meer naar hebt. Dit terwijl een autoverzekering voor iedere levensfase van je auto eigenlijk aangepast kan worden. Ook maakt het daadwerkelijk verschil waar je woont, waarbij de ene verzekeraar verder gaat dan de andere moet gezegd worden. In dit artikel gaan we deze twee tips uitleggen om nu te besparen op je autoverzekering.

Tip 1: Autoverzekering aanpassen bij oudere auto

Bij de aanschaf van een nieuwe auto wil je vaak goed verzekerd zijn en kies je voor een allrisk verzekering (BE: Maxi Omnium). Hierbij ben je verzekerd voor zowel schade aan anderen als schade aan jezelf. Er is echter uitgebreid onderzoek gedaan naar wanneer de allrisk verzekering niet meer uit kan en je eigenlijk je verzekering kan aanpassen naar een WA-Casco (BE: Mini Omnium), gemiddeld na 7 jaren. Bij deze vorm van verzekeren ben je verzekerd voor schade aan anderen en schade aan je eigen auto bij diefstal/storm (schade buiten je schuld om eigenlijk, maar niet wanneer je zelf een paaltje raakt). Ook komt er een moment, gemiddeld na 12 jaar, dat de beste verzekering een WA-basis (BE: BA) is. Hierbij ben je alleen verzekerd tegen schade aan anderen.
Dit komt doordat je auto gedurende de levensfase steeds minder waard wordt, waarbij de kosten van schade herstellen vaak goedkoper is dan 5 jaar lang een duurdere verzekering te hebben. Vraag je verzekeraar om advies, die kijkt graag met je mee om dit aan te passen. Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Via deze link vind je meer uitleg en aanbieders.

Lees ook:  Schadevrije jaren en de autoverzekering
Tip 2: Je woonplaats bepaald mede de prijs

Vanaf 2020 zien we dat veel mensen de stad uit trekken en in dorpen gaan wonen, of de randstad uit trekken richting de provincie. Bel dan vooral je verzekeraar op om je autoverzekering opnieuw te laten berekenen. Per provincie gelden er verschillende prijzen en vaak zelfs per postcode. Dit omdat er in een grote stad als Amsterdam veel meer schade wordt gereden (denk aan parkeerschade, of kleine botsingen door drukte) dan bijvoorbeeld in een rustig stadje als Appingedam.

Ook opkomende elektrische auto’s hebben een invloed op de autoverzekering. Recent was er in het nieuws dat technologie als lane keep assist (rijstrook assistentie) het risico op ongevallen met 66% verminderd. Je kunt je voorstellen dat dit ook invloed gaat hebben op een goedkopere autoverzekering. Dit is nu nog lastig te duiden, maar we verwachten dat de autoverzekeraars hier binnenkort ook kortingen voor geven bij uitgebreide veiligheidssystemen die elektrische auto’s veelal hebben.

Ook interessant: