De juiste autobanden kiezen

autobanden

Rijden met versleten banden kan gevaarlijk zijn voor jou, de passagiers en andere weggebruikers. Hieronder volgen richtlijnen voor de minimale profieldiepte van de band die vereist is in verschillende omgevingen.

Banden worden als niet rijklaar beschouwd bij een profieldiepte van minder dan 1,6 mm.

In natte omstandigheden betekent een profiel van 3mm of minder een aanzienlijk verlies van tractie op nat wegdek door ondiepe groeven en kanalen. Bekijk hier de autobandenmarkt.nl kortingscodes .

In sneeuwomstandigheden neemt de tractie merkbaar af bij 4,75 mm. Ondiepere nok- en groefdiepten beperken het vermogen van een band om in de sneeuw te “bijten” en de in het loopvlak samengedrukte sneeuw op te ruimen.

Hoeveel banden heb je nodig?

Zorg ervoor dat je de bandenslijtage controleert, zodat je kunt beoordelen of je ze allemaal tegelijk of per paar moet vervangen. Als je ervoor kiest om de banden per paar te vervangen, kan het ook de moeite waard zijn om tegelijkertijd een bandenwissel uit te voeren om uitlijningsproblemen te voorkomen.

Als je twee nieuwe banden plaatst, kun je deze het beste achteraan monteren, zodat je naar de staat van de banden rijdt. Als de auto achterwielaangedreven is, is deze suggestie natuurlijk omgekeerd – je moet ze in plaats daarvan aan de voorkant monteren.

Bepaal de bandenmaat

De meeste mensen vervangen hun oude banden door dezelfde maat die op het voertuig zat toen het voor het eerst werd uitgebracht. Dit is meestal een geldige keuze, maar als je niet zeker bent, kun je altijd de gebruikershandleiding, bandenplakkaat (controleer de deur of dashboardkastje) of de band zelf raadplegen voor meer informatie. Korting bij Autobandenmarkt.nl .

Lees ook:  Auto interieur reinigen

Je kunt de rit en prestaties ook wijzigen door de bandenmaat te wijzigen. Veranderingen die je mogelijk opmerkt als je de bandenmaat verandert, zijn onder meer:

Door een band te kiezen met het op één na laagste profiel, kun je het rijgedrag van een voertuig aanzienlijk verbeteren. Een goed voorbeeld van kleine auto’s is het vervangen van de originele maat 155/80R-13 door 175/70R-13. Het loopvlak is bijna 2,5 cm breder en de band heeft een verhoudingsgewijs lagere zijwand, maar de hoogte van de band blijft hetzelfde.

Door te kiezen voor een grotere maat voor de banden, krijg je een band die dezelfde hoogte heeft als de originele band, maar met een kortere zijwand. Deze verandering zorgt voor een verbetering van de bandrespons en handling.

Upsizen is ook een andere optie die doorgaans veel voorkomt bij eigenaren van 4WD’s en vrachtwagens. Door voor deze optie te kiezen, krijg je een hogere, bredere band die de prestaties en rijkwaliteit verbetert. Op vrachtwagens kunnen grotere banden de tractie, het draagvermogen en het uiterlijk verbeteren.

Met welke seizoensextremen heb je te maken?

Als je met een camper of 4WD rijdt, is de kans groot dat je een band voor alle doeleinden overweegt die aan de rijbehoeften voldoet. Deze ontwerpen hebben compromissen, waaronder de rijkwaliteit op de snelweg en, vrij recent, prestaties.

Op het gebied van tractie variëren de ontwerpen van HT (snelwegprofiel) tot AP (alle doeleinden) tot AT (all-terrain) tot MT (modder terrein) in volgorde van agressief loopvlakontwerp. Naarmate het loopvlakontwerp agressiever wordt, neemt de rijkwaliteit op de snelweg af.

Ook interessant: