Wat is het beste autostoeltje?

Autostoeltjes

Met kinderen in de auto op weg naar opa en oma, vakantie of een gewoon uitje; stiekem gebruik je een autostoeltje veel vaker dan je had gedacht. Je wilt je kinderen natuurlijk veilig vervoeren, maar bij het online zoeken naar autostoeltjes zie je tientallen merken, mogelijkheden en prijzen. Hoog tijd om je een beetje op weg te helpen in de wondere wereld van autostoeltjes.

Waar op te letten bij autostoeltjes?

Wij vinden de veiligheid van de kinderen het belangrijkste, dus als allereerste is het belangrijk om te kijken of de autostoel aan de laatste veiligheidsnorm voldoet. De meest recente norm is de i-Size norm, welke onder ander voorschrijft dat kinderen tot 15 maanden achteruitkijkend in de autostoel moeten zitten. Oudere autostoeltjes moeten minimaal aan de ECE R44/04 norm voldoen om aan de basisveiligheidseisen van de Europese Unie te voldoen.

Wat is fijn bij een autostoel?

Zeker bij jongere kinderen (onder de 2 jaar) kan het soms best een worsteling zijn om je kinderen goed in de autostoel te krijgen. Op oudere leeftijd kunnen ze vaak zelf al wel goed zitten en de gordels klaar leggen, waardoor je de kinderen alleen nog maar hoeft vast te maken. Bij kleinere kinderen is het dus veel bukken, stoeien met de riempjes en hopen dat het inklikken makkelijk gaat. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk een draaibare autostoel. Deze kun je een kwartslag draaien, zodat je kind richting de deur wijst en je alle ruimte hebt om je kindje goed vast te zetten. Zoals de Maxi cosi draaibaar bijvoorbeeld, die vaak 360 graden kunnen draaien zodat je ook kunt wisselen tussen vooruitkijkend (ouder dan 15 maanden) en achteruitkijkend (jonger dan 15 maanden).

Lees ook:  Nieuwe velgen

Welke formaat autostoel?

Om het nog iets ingewikkelder te maken, zijn er verschillende formaten autostoeltjes. De kleinste maat (0) is vaak een autostoel die je ook nog op de kinderwagen kan vastmaken, waardoor het handig kan zijn om hier een apart autostoeltje voor te hebben. Daarna heb je de formaten: 0+, 1, 2 en 3. Alle formaten staan voor een bepaalde lengte en gewicht van je kind. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die maat 0-3 aanbieden. Die autostoeltjes zijn dan geschikt vanaf geboorte of 6 maanden tot 36-48 maanden. Door het gebruik van verschillende inzetstukjes en de mogelijkheid het autostoeltje te kantelen (horizontaal) kies je steeds de perfecte fit voor de lengte en het gewicht van je kind.

Ook interessant: