Autoverzekering voor beginnend bestuurders

verzekering beginnend bestuurder

Eindelijk, je hebt je rijbewijs en het is tijd voor je eerste auto. Na vele uren te hebben gewerkt bij je (bij)baan als bijvoorbeeld vakkenvuller of krantenbezorger komt daar dan toch echt de eerste auto. De juiste auto uitzoeken is al een hele zoektocht, maar vaak hebben we daar allemaal toch al wel redelijk snel een voorkeur in. Nu nog een goed exemplaar zoeken die in het budget past en dan proefrijden maar.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe auto uitzoeken bij beginnende bestuurders is echter de autoverzekering. Als beginner (zie ook www.beginner.nl) heb je namelijk in de ogen van de verzekeringsmaatschappijen een verhoogd risico op schade. Je wordt daarmee dubbel “gestraft”, doordat je én een hogere premie zult betalen als beginner en nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Met de schadevrije jaren bouw je namelijk een korting op, waardoor je premie over de loop van de tijd steeds verder zal dalen.




Verschillende soorten autoverzekeringen

Om de juiste autoverzekering te kunnen kiezen, is het goed om te weten welke opties je hebt tussen de verschillende autoverzekeringen voor beginnende bestuurders. In de basis heb je keuze tussen 3 verschillende opties: WA, WA-Plus en WA-Casco.

Lees ook:  Autoverzekering aanvragen

De WA verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en is bij wet verplicht af te sluiten op je auto. De RDW doet hier periodieke checks op, heb je geen verzekering maar wel een auto; verwacht dan fikse boetes. De WA verzekering dekt alleen schade die jij aanbrengt bij anderen, en dus niet de schade van je eigen auto. De WA verzekering kies je vaak bij auto’s ouder dan 12 jaar.

De WA-Plus verzekering biedt de WA dekking plus een aantal aanvullende zaken, vaak zit hier bijvoorbeeld diefstal en natuurschade (omgevallen boom, hagelstenen) bij in. Dit kies je vaak bij auto’s tussen de 7-12 jaar oud.

De WA-Casco is een volledige verzekering, waarbij je zowel verzekerd bent voor schade die je aanbrengt bij anderen, maar ook de schade op je eigen auto. Dit is daardoor een veel duurdere verzekering en wordt vaak geadviseerd bij auto’s van maximaal 7 jaar oud.

Ook interessant: