Proefrit maken bij occasion

proefrit occasion

Wat altijd als belangrijk onderdeel wordt genoemd bij het kopen van een occasion, is de proefrit maken. Een proefrit is simpelweg gezegd in de auto stappen die je wilt kopen en een rondje rijden om te testen of de auto goed aanvoelt en goed rijdt. Vaak wordt gezegd dat je vooral op de technische elementen moet letten, maar ook het interieur, alle knopjes en hoe de occasion zit is net zo belangrijk.

Allereerst; probeer altijd om alleen een proefrit te maken zonder de verkopende partij. Vaak moet je dan even een kopie van je identiteitsbewijs afgeven, maar hierdoor heb je veel meer vrijheid om rustig de proefrit te maken en de auto te onderzoeken. Wil de verkoper mee, vraag dan of hij achterin wil gaan zitten en probeer de verkoper te negeren.
Als we starten met de proefrit, is het goed om bij het aanzetten van de auto en het opstarten van de moter goed te luisteren of je rare geluiden hoort. Bij het starten van de moter worden alle draaiende delen opgestart en als er iets mis is zal iedereen dit horen. Je hoort een scherp geluid, dan is bijvoorbeeld de distrubitieriem versleten. Bij het wegrijden kun je de koppeling goed horen, begint deze te piepen dan is de koppeling misschien niet meer helemaal goed.

Eenmaal onderweg is het goed om verschillende wegen te proberen. Dus zowel een 60-80 km/u weg alsook de snelweg. Onderweg kun je alle knopjes indrukken om te zien of deze werken. Probeer ook een weg met verschillende drempels te zoeken. Een auto hoort na het nemen van een drempel maar 1x te veren en daarna weer stil te liggen. Heb je echter het gevoel dat de auto als een boot nog naschommelt, dan zijn de veren, draagarmen of schokdempers kapot en heb je een flinke reparatie voor de boeg. Test ook altijd de remmen even goed; dat betekent op een veilige manier even hard remmen. Gaat dit schokvrij, piepvrij en voelt het goed aan? Of voel je trillingen (dan zijn je remmen misschien krom) of piepen de remmen (versleten remschijven/remblokken)? Parkeer de auto ook altijd even, om eens op je gemak een rondje om de auto te kunnen lopen. Doet alle verlichting het, zitten er nog rare krassen of deuken op die de verkoper had proberen weg te poetsen etcetera.

Lees ook:  Waar kun je een occasion kopen?

Bij terugkomst ga in gesprek met de verkoper en vertel wat je gevoeld hebt tijdens de proefrit in de occasion. Zelf zijn we er fan van om dit niet te gebruiken om de prijs lager te krijgen, maar om een verkoper te dwingen de mankementen op te lossen; ofwel zelf ofwel door een garage. Waar heb je namelijk meer aan; een paar honderd euro korting met het risico op een dikke reparatie of iets meer betalen maar zeker zijn dat een garage alle mankementen heeft verholpen en opgelost?

Ook interessant: