Wat is motorrijtuigenbelasting?

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Als je een motorrijtuig rijdt, zul je altijd te maken krijgen met verschillende soorten belasting. Motorrijtuigenbelasting is hier een onderdeel van. Veel mensen vinden het maar een raadsel wat het nou eigenlijk inhoudt. Dit komt omdat er veel verschillende soorten belasting zijn. Hierdoor kan het soms zijn dat je het een beetje kwijt bent welke belasting welke is.

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting is een belasting die je over elk motorrijtuig betaald. Op het moment dat je een motorrijtuig op je naam zet, wordt dit geregistreerd bij de RDW. Deze stuurt de gegevens door naar de belastingdienst. Na het registreren van een voertuig op je naam krijg je een brief van de belastingdienst.
In deze brief staat direct het bedrag dat je moet betalen over het motorrijtuig. Alle voertuigen die op je naam staan geldt dit voor. Hierbij maakt het niet uit of het motorrijtuig stil staat of niet.

Lees ook:  Autoverzekering aanvragen

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je je motorrijtuigbelasting op tijd betaalt. Als je het niet op tijd betaalt, heb je namelijk al snel het gevaar dat je te maken krijgt met naheffingsaanslag. Dit is nog een extra bedrag die je dan moet betalen.

Als je het dan nog niet betaalt, gaat er nog een boete over de naheffingsaanslag heen. Dit is vaak een erg groot bedrag waar je niet op zit te wachten.

Hoeveel motorrijtuigbelasting betalen

Het bedrag dat je aan motorrijtuigbelasting moet betalen verschilt vaak een per motorrijtuig. Dit komt omdat elk voertuig op een andere manier rijdt. Dit is iets wat door de belastingdienst wordt bepaald.

Er zijn een aantal factoren die van de hoogte van de belasting bepalen. De factoren hierin zijn het gewicht, de brandstof, de hoeveelheid milieuvervuiling en de provincie waarin het motorrijtuig staat.

Ook interessant: