Hier moet je op letten bij het kopen van een auto stofzuiger

auto stofzuiger

Je herkent het vast wel: bladeren, bakken zand en ander vuil in je auto. Heb je je auto eindelijk weer eens helemaal opgepoetst bij de wasstraat en van binnen schoongemaakt, is het twee weken later weer net zo’n vieze bedoeling. Vooral nu het herfst is, is dit een veelvoorkomend probleem. En al helemaal wanneer je kinderen hebt die om de haverklap met vieze schoenen in de auto zitten.

Voor ieder beetje viezigheid naar de wasstraat rijden om je auto uit te zuigen is nogal omslachtig. Daarom is het handig om in zo’n geval eens te kijken naar een auto stofzuiger voor thuis. Eentje waarmee je gemakkelijk en snel je auto stofzuigt. En die je voor een prima prijsje op de kop kunt tikken. Maar de vraag is: waar moet je precies op letten wanneer je een nieuwe autostofzuiger koopt? Dat lees je hier.
Kijk naar de lengte van de draad (of ga voor een draadloze stofzuiger)

Het belangrijkste om naar te kijken bij het kopen van een stofzuiger voor je auto, is de snoer. Deze moet lang genoeg zijn om je auto te bereiken. Vooral wanneer je jouw auto wat verder van het huis hebt staan. Natuurlijk kun je een verlengsnoer leggen, maar een lange snoer is daarnaast dé voorwaarde om je auto fatsoenlijk te kunnen stofzuigen. Koop je een stofzuiger met korte draad? Dan zul je merken dat je heel lastig in bepaalde uithoekjes van je auto komt. En dat gaat erg snel frustreren, kunnen we je uit ervaring vertellen.

Een nieuwe, en minstens zo goede oplossing voor het stofzuigen van je auto, is een draadloze stofzuiger. Deze worden ook wel steelstofzuigers genoemd. Steelstofzuigers werken op een accu, waardoor je geen last meer hebt van het leuren met een draad. Je kunt overal gemakkelijk bij, zonder dat de stekker uit het stopcontact schiet. Een ander voordeel aan een steelstofzuiger, is dat er vaak een geïntegreerde kruimelzuiger op zit. Deze kun je van de stofzuiger afhalen en hier kun je vervolgens de moeilijker bereikbare delen van je auto mee stofzuigen. Denk aan het gedeelte onder de bestuurdersstoel en passagiersstoel. Of aan de omgeving met de bakjes rondom je handrem. Eén ding om rekening mee te houden: de accu is vaak na maximaal 30 minuten leeg. Je moet er dus wel voor zorgen dat je het klusje in die tijd geklaard hebt. 

Lees ook:  Tips om je auto goed schoon te maken

Ga voor een stofzuiger met de juiste zuigmonden

Een zuigmond is een opzetstuk voor je stofzuiger die speciaal geschikt is voor één type ondergrond, vloer of manier van stofzuigen. Een zuigmond die te breed is, is niet geschikt om je auto mee te stofzuigen, aangezien er veel gedeeltes zijn waar je dan niet bij kunt. De volgende mondstukken zijn erg handig bij het stofzuigen van je auto:

Kierenzuigmond

De kierenzuigmond is één van de belangrijkste zuigmonden bij het kopen van een nieuwe autostofzuiger. Dit smalle en langwerpige opzetstuk met lange buis zorgt ervoor dat je op de smalste plekjes stof kunt opzuigen. Denk aan de bakjes rondom je handrem, maar ook in de hoekjes van het dashboard en de gedeeltes tussen de rugleuning en het zitvlak van de stoelen en achterbank.

Meubelzuigmond

De meubelzuigmond is samen met de kierenzuigmond de belangrijkste zuigmond voor de auto. De meubelzuigmond heeft een dusdanige breedte, dat je snel over grotere oppervlaktes heen kunt. Maar tegelijkertijd is die zo smal dat je bijna nergens in de auto in de knoop komt. Het is de ideale zuigmonden voor de zitvlakken op de achterbank, de twee stoelen voorin, de rugleuningen, het dashboard en de hoedenplank.

Afstofborstel

Naast de ruwere en harde oppervlakken, heeft de auto ook gedeeltes die kwetsbaarder zijn. Denk hierbij aan de binnenspiegel of het gedeelte in de buurt van de display. Je wilt voorkomen dat hier krassen op komen. In dat geval is het belangrijk om te kijken of er ook een afstofborstel bij je nieuwe stofzuiger zit. De afstofborstel heeft zachte haren om de zuigmond. Hierdoor ontstaan er geen krassen tijdens het stofzuigen.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger voor je auto, is het gemakkelijker kiezen voor het juiste model. En is het daarnaast veel gemakkelijker om je auto van binnen schoon te houden, want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst.

Ook interessant: