Wanneer moet je je autobanden vervangen?

autobanden vervangen

Als je auto rijdt, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je altijd goede banden onder je auto hebt zitten. Op het moment dat je verkeerde banden hebt, heb je namelijk al snel het gevaar dat je niet genoeg grip hebt. Dit kan erg vervelend zijn tijdens het plotseling moeten remmen of het optrekken met je auto.

Laag bandprofiel

Het profiel van een band is het belangrijkste onderdeel als het gaat om grip op de weg. Dit komt omdat het profiel op een band bepaald hoeveel grip er op de weg is. Hierom is er ook een wettelijke bepaling over de diepte van het profiel van de banden.
In Europa is het verplicht om minimaal een diepte van 1,6 mm in je banden te hebben aan profiel. Echter is het vaak al belangrijk om er voor te zorgen dat je met 2 mm diepte al je banden vervangt. Dit komt omdat dit al voor problemen kan zorgen met grip.

Lees ook:  Auto smeermiddelen

Bij het bandprofiel is het makkelijk te zien of deze al te ver versleten zijn. Dit komt omdat er een indicator is geplaatst in de groeven. Dit zorgt er voor dat je kunt zien wanneer de band is versleten tot de minimale wettelijke profieldiepte.

Ouderdom

Op het moment dat je oude banden hebt, kan het ook verstandig zijn om deze te vervangen. Dit komt omdat banden van ouderdom eerder kunnen knappen of kunnen slijten. Hierom is het ook belangrijk om de banden regelmatig te controleren.

Wanneer je een band meer dan 6 jaar op je auto hebt zitten, is het belangrijk om deze maandelijks te controleren. Dit geeft namelijk zekerheid dat je banden niet zomaar kapot gaan of dat ze te snel slijten. Dit zorgt er dan ook voor dat je hier geen problemen mee zult hebben.

Ook interessant: