Hoe de petroleumprijs de prijs aan de pomp mee omhoog duwt

Voor wie regelmatig moet tanken, zal het vast niet ontgaan zijn dat de prijzen in de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Uiteraard heeft dit allerlei verschillende oorzaken, maar de voornaamste reden is natuurlijk de stijging van de olie en de onzekerheid door alles wat er in de wereld gaande is. Ondanks dat zien we de laatste tijd weer een voorzichtige daling, maar voor hoe lang? En wat is de invloed van de petroleumprijs op de prijzen aan de pomp?

Wat is petroleum?

Als we kijken naar het verbruik van petroleum, dan zien we dat dit de laatste jaren enorm is afgenomen. Hoe dit komt, vertellen we je straks. Eerst is het goed te weten wat petroleum nu eigenlijk is? Petroleum wordt ook wel gebruikt als benaming voor kerosine. Wist je dat petroleum wordt ook van olie gemaakt?  Waar het kookpunt van benzine zo tussen de 130 en 270 graden celsius ligt, geldt dit voor petroleum niet. Petroleum heeft namelijk een verbranding bij een temperatuur dat ligt tussen de 150 en 290 graden.
Waarvoor wordt petroleum gebruik?

De voornaamste reden waarvoor petroleum werd gebruikt, was voor verlichting en ook voor de verwarming. Het is in principe een voorganger van aardgas. Er werd namelijk op speciale petroleumstellen gekookt en ook waren er speciale lampen die het enkel en alleen deden op petroleum. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk petroleum toe in de tijd was. Tegenwoordig wordt het allang niet meer zoveel gebruikt. Toch zijn er nog steeds mensen die gebruikmaken van petroleum voor bijvoorbeeld op de camping of zelfs binnenshuis.

Lees ook:  Peugeot 308 vernieuwd

De invloed van petroleum op benzine

De voornaamste reden waarom de stijgende prijs van petroleum invloed heeft op de prijs van benzine aan de pomp, is omdat er natuurlijk ontzettend veel onzekerheid is geweest en deels nog steeds is rondom de toevoer van gas uit Rusland. Als enige alternatief hebben we dan petroleum om ervoor te zorgen dat we de kachel kunnen laten branden. Je kunt je dus wel voorstellen wat dit doet met de prijs. Doordat de vraag naar petroleum is gestegen, is er ook meer olie nodig voor de productie. Dit zorgt ervoor dat ook de prijs van benzine hierdoor de lucht in is gegaan.

Ook interessant: