Velgen: afmetingen en waarden uitgelegd

auto velgen uitleg

Je hebt een nieuwe occasion gekocht, je rijdt al een aantal jaren in een auto of wellicht heb je net je nieuwe auto van de dealer geleverd gekregen. Eigenlijk maakt het niet uit welke situatie voor jou van toepassing is, een setje nieuwe velgen is altijd een mooie upgrade voor je auto; bijvoorbeeld van GMP Italia. Alleen kan het uitzoeken van nieuwe velgen best ingewikkeld zijn.

Je hebt met verschillende maten en beperkingen te maken, die per merk/model verschillen. Gelukkig helpen de verschillende velgen aanbieders wel met een goede keuzelijst. Zo kun je bij Wheelpoint.nl the Wheel Superstore makkelijk je merk/model auto kiezen en een voorselectie krijgen van velgen die op jouw auto passen.
Toch is het goed om te weten waar je op moet letten, onderstaand hebben we de verschillende afmetingen en waarden uitgelegd.

Grootte van de velg

Ieder auto heeft bepaalde afmetingen, zo ook voor velgen. De meest bekende afmeting is het aantal inch (vaak aangeduid met “). Een velg kan bijvoorbeeld 15” of 16” groot zijn. Het aantal inch geeft de diameter van de velg aan.

Breedte van de velg

Andere afmetingen waar je goed op moet letten zijn de breedte van een velg. De breedte van een velg wordt aangegeven in ‘j’. Een velg kan bijvoorbeeld een breedte hebben van 7j. Dit geeft het aantal inch weer qua breedte en duidt daarmee wat voor banden op de velg passen. Een velg met 7j kan een band hebben van 185-225 millimeter.

Lees ook:  Auto wassen

Naafdiameter

De naafdiameter is een afmeting van het naafgat in de velg. Deze afmeting komt erg nauwkeurig tot in millimeters en moet exact kloppen. Dit is vaak per merk verschillend. Ford heeft bijvoorbeeld een naafdiameter van 63,4 mm.

Et waarde

De et waarde geeft aan hoe ver de velg naar buiten staat ten opzichte van de ophanging. De et waarde mag maximaal 5mm afwijken. Een velg die te ver naar buiten staat kan bijvoorbeeld niet meer in de wielkast passen.

Steekmaat

De laatste waarde, maar bijna ook de makkelijkste waarde, is de steekmaat. Heel simpel zijn dit het aantal bouten waarmee de velg vast zit. Dit zijn er vaak 4 of 5, waarbij de steekmaat daarna aangeeft hoe lang de bouten zijn. Zo kun je een steekmaat van 4×100 hebben; een velg met 4 gaten met bouten van 100mm.

Ook interessant: