Hoe zit de prijs van benzine en diesel in elkaar?

hoe zit de prijs van brandstof in elkaar

Er zijn veel autorijders in Nederland. Deze hebben allemaal een auto en moeten ook allemaal brandstof betalen. Dit is heel erg veel geld dat er uitgegeven wordt aan brandstof. Echter zijn er niet zo veel mensen die precies weten hoe de prijs van benzine en brandstof er nou eigenlijk uit ziet.

De prijs van benzine

De prijs van benzine is in een aantal delen opgedeeld. Het eerste deel is de pompprijs. Dit is de prijs die je aan de pomp betaalt voor de benzine die je tankt. Deze prijs is het geld dat de pomp ook daadwerkelijk ontvangt voor de inkoop van benzine. Dit is echter minder dan de helft van de prijs die je daadwerkelijk betaalt.




Hiernaast gaat er ook nog eens een prijs af van de BTW. Dit is BTW hoog. Dit houdt in dat je 21 procent aan BTW betaalt over je benzine. Over de totaalprijs van de benzine is het percentage dat je aan BTW betaalt echter maar 17 procent. Ook de accijns is een erg groot deel van de kosten die je betaalt over de benzine. Als het gaat om benzine zijn deze kosten vaak rond de 40 procent van de kosten voor de benzine. Dit is veel geld.

Lees ook:  Tesla en bitcoin
De prijs van andere brandstoffen

Er zijn ook een aantal andere brandstoffen waar je BTW en accijns over betaalt. Zo heb je nog diesel en LPG. Bij diesel heb je het voordeel dat de accijns wat lager is. Dit zorgt er dan ook voor dat diesel vaak goedkoper is dan benzine. Ook LPG heeft minder accijns dan benzine. De accijns die je betaalt over LPG is namelijk erg weinig. Je betaalt namelijk zo’n 20 procent accijns over een liter met LPG. Dit is niet al te duur.

Ook interessant: