Wanneer kan een rijbewijs ingevorderd worden?

rijbewijs invorderen

Je rijbewijs is een heilige graal om een auto te kunnen rijden. Je rijbewijs kwijt raken is dan ook iedere autorijder zijn nachtmerrie, maar wanneer kan een rijbewijs ingevorderd worden? Er zijn verschillende manieren om je rijbewijs kwijt te raken. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die er zijn waardoor je rijbewijs ingevorderd kan worden door de politie. Wanneer je aangehouden wordt door de politie zijn de meest voorkomende oorzaken je snelheid, door overmatig alcoholgebruik of door gevaarlijk rijgedrag; de zogeheten artikel 5 bepaling.

Hoe lang kan ik mijn rijbewijs kwijt zijn?

Hoe lang je het rijbewijs kwijt bent hangt erg af van je verleden. Heb je al vaker (veel) te hard gereden, heb je al vaker met teveel alcohol op achter het stuur gereden of is er al eerder melding gemaakt van gevaarlijk rijgedrag? Een ding is zeker, wanneer de politie je rijbewijs invordert moet je voor de rechter verschijnen. De rechter zal dan naar het verleden kijken en bovenstaande zaken in overweging nemen. Ook de mate van overtreding wordt meegenomen. Rij je net te hard boven de invorderingsgrens, dan zal je waarschijnlijk je rijbewijs minder lang kwijt zijn dan wanneer je meer dan 200 kilometer per uur op de snelweg of autoweg rijdt.

Wanneer kan mijn rijbewijs ingevorderd worden door mijn snelheid?

Bij te hard rijden zijn de regels eigenlijk vrij simpel om te bepalen of de politie je rijbewijs invordert. Op iedere weg geldt de vuistregel van 50km/u te hard rijden als grens. Rijd je op een 80-weg dus meer dan 130 km/u, dan zal de politie je rijbewijs invorderen. Rijd je op een 100-weg meer dan  150 km/u, ook dan zal je rijbewijs ingevorderd worden. Hierbij moet de politie de gemeten snelheid wel wettelijk corrigeren, om afwijkingen in de meetapparatuur te borgen. Tot 100 km/u wordt er een correctie toegepast van 3 km/u. Rijd je op een 80-weg dus 132 km/u, dan is dit na aftrek van correctie 129 km/u en dus 49km/u te hard, wat betekent dat je rijbewijs niet ingevorderd wordt. Boven de 100 km/u wordt er een correctie van 3% aangehouden.

Bij snelheidsovertredingen is het lastig te duiden hoe lang je het rijbewijs kwijt bent. Als eerder gezegd hangt dit af van je verleden en de hoogte van je snelheidsovertreding. Is het je eerste keer en rijd je 50-70 km/u te hard, ga dan uit van ongeveer 2 maanden dat je het rijbewijs kwijt bent. Voor rijbewijs ingevorderd snelheid kun je bij een tweede of derde keer dat je gepakt wordt uitgaan van minimaal 4 tot 6 maanden invordering.

Lees ook:  Uitstoot boetes 2020 - 2021

Wanneer kan mijn rijbewijs ingevorderd worden door alcohol?

De stelregel is altijd dat je 2 alcoholische drankjes kunt drinken voordat je de alcoholgrens overschrijdt waarvoor je rijbewijs ingevorderd kan worden. Officieel is dit 1.3 promille. Ben je beginnend bestuurder (tot 5 jaar je rijbewijs) geldt een grens van 0.8 promille, grofweg gezegd 1 alcoholisch drankje. Doordat je lichaam verschillend kan reageren op alcoholgebruik, moet je voorzichtig zijn met de stelregels. Beter is het altijd om niet te drinken wanneer je gaat rijden, oftewel Bob = 0% op.

Mocht je gepakt worden door de politie met teveel drank achter het stuur op kun je rekening houden met een lange periode dat je het rijbewijs kwijt bent. Minimaal 6 maanden bij iedere overtreding is niet gek, wat kan oplopen tot meer dan een jaar.

Wanneer kan mijn rijbewijs ingevorderd worden door gevaarlijk rijgedrag?

Een derde manier is de zogeheten artikel 5 bepaling waardoor de politie je rijbewijs kan invorderen. Dit is een bepaling die de politie kan gebruiken wanneer je aantoonbaar gevaarlijk rijgedrag laat zien. Vaak is het een optelsom van meerdere kleine en grote overtredingen waardoor de politie deze bepaling inzet. Denk aan rechts inhalen, door rood rijden, bumperkleven en over verdrijvingsvakken rijden. Een losse overtreding zal je een bekeuring voor krijgen. Rijdt de politie een tijdje achter je en zien ze meerdere overtredingen, dan kun je de klos zijn en wordt je rijbewijs ingevorderd.

Voor een artikel 5 invordering door gevaarlijk rijgedrag hoef je het rijbewijs niet heel lang kwijt te zijn. Wel zal je zeer waarschijnlijk een zogeheten educatieve maatregel gedrag cursus moeten volgen. Een zeer dure (>€1000) cursus van het CBR. Samen met de boetes voor de losse overtredingen en eventueel een invordering van je rijbewijs van een aantal maanden is dit een zeer pijnlijke invordering.

Ook interessant: