Alles wat je moet weten om een oldtimer te verzekeren

Oldtimers zijn een populaire hobby en investering voor autoliefhebbers. Maar om ervoor te zorgen dat je investering beschermd is, is het belangrijk om je oldtimer te verzekeren. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de verzekering van oldtimer.

Wat is een oldtimer?

Een oldtimer is een voertuig dat minstens 25 jaar oud is. Het kan gaan om een auto, motorfiets, vrachtwagen of ander voertuig. Oldtimers worden meestal gekocht als verzamelobjecten, maar kunnen ook dagelijks worden gebruikt.
Een speciale oldtimer verzekering is een verzekeringspolis die speciaal is ontworpen voor oldtimers en klassieke voertuigen. Het is vaak anders dan de standaard autoverzekering omdat het rekening houdt met de unieke kenmerken van deze voertuigen en de manier waarop ze worden gebruikt.

Speciale oldtimer verzekering

Een speciale oldtimer verzekering biedt meestal een aantal voordelen die niet beschikbaar zijn bij standaard autoverzekeringen. Zo kan het bijvoorbeeld een vastgestelde waarde bieden voor het voertuig in plaats van de actuele waarde. Dit betekent dat in het geval van een totaal verlies, de eigenaar de vooraf overeengekomen waarde ontvangt, in plaats van de lagere huidige marktwaarde.

Andere voordelen van een speciale oldtimer verzekering zijn onder meer:

 1. Lage premies: Omdat oldtimers meestal minder worden gebruikt dan moderne voertuigen, zijn de premies vaak lager.
 2. Kilometerbeperking: Omdat oldtimers vaak alleen worden gebruikt voor evenementen of ritjes in het weekend, bieden speciale oldtimer verzekeringen vaak een beperking op het aantal kilometers dat per jaar kan worden gereden.
 3. Reparatie door specialisten: Een speciale oldtimer verzekering kan eisen dat reparaties worden uitgevoerd door een erkende specialist die bekend is met het specifieke merk en model van het voertuig.
 4. Dekking tijdens evenementen: Een speciale oldtimer verzekering kan dekking bieden tijdens evenementen, zoals bijvoorbeeld rally’s of shows.
 5. Bescherming van restauratieprojecten: Sommige speciale oldtimer verzekeringen bieden bescherming voor het voertuig tijdens de restauratieperiode.
Lees ook:   Auto verzekeren in het weekend

Wat beïnvloedt de premie?

De premie van je oldtimer-verzekering wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 1. Het type voertuig: De premie is afhankelijk van het type voertuig dat je wilt verzekeren. Een zeldzame oldtimer kan duurder zijn om te verzekeren dan een meer gangbaar model.
 2. De waarde van de oldtimer: Hoe hoger de waarde van je oldtimer, hoe hoger de premie.
 3. De leeftijd van de bestuurder: Jongere bestuurders betalen vaak een hogere premie dan oudere bestuurders.
 4. Het gebruik van de oldtimer: Als je je oldtimer alleen gebruikt voor tentoonstellingen of shows, kan de premie lager zijn dan wanneer je hem dagelijks gebruikt.
 5. Het aantal kilometers dat je rijdt: Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie.
 6. De dekking die je kiest: Een volledig casco-verzekering is duurder dan een WA-verzekering.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle speciale oldtimer verzekeringen dezelfde voordelen bieden en dat de dekking en voorwaarden van polis tot polis kunnen variëren. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden goed te bestuderen voordat je een verzekering afsluit. Het vergelijken van verschillende verzekeraars en het raadplegen van een specialist in klassieke auto’s kan helpen bij het vinden van de beste dekking voor je oldtimer.

Ook interessant: