Schadevrije jaren en de autoverzekering


Iedereen die in Nederland met zijn of haar auto de openbare weg betreed, is verplicht deze minimaal WA te hebben verzekerd met de beste autoverzekering. Dit houdt in dat wanneer je schade toebrengt aan een ander, je verzekering deze kosten vergoed. In ruil daarvoor betaal je maandelijks een bepaalde premie. Om een verzekering er natuurlijk bij gebaat is dat er zo min mogelijk schade wordt geclaimd, bieden ze een bepaalde korting per schadevrij jaar. Dat houdt dus in dat jij, wanneer je enkele jaren zonder schade te hebben geclaimd rijdt, je een bepaald percentage korting krijgt op je maandelijks te betalen premie. Het kan dus in het geval van kleinere schades soms verstandiger zijn om deze niet te claimen, maar uit je eigen zak te betalen. Daarbij komt ook dat je te maken hebt met een eigen risico per geclaimde schade. Hoe dit allemaal zit, vertellen we je in dit artikel.

No claim korting per extra schadevrij jaar

Wanneer je je auto verzekerd bij een verzekeraar, dan betaal je hier een vast bedrag per maand voor. Dit is afhankelijk van de dekking welke je kiest en ook de eventuele aanvullende voorwaarden. Zo heb je de keuze uit een WA verzekering, WA+ of een allrisk. In het geval van een wat oudere auto, is het raadzaam te kiezen voor een WA verzekering. De kosten bedragen hiervoor maandelijks gemiddeld zo tussen de 40 en 60 euro. Betaal je de premie jaarlijks, dan kan het zijn dat een verzekeraar je hiervoor een extra korting verschaft. Voor ieder jaar dat je vervolgens schadevrij rijdt, krijg je van je verzekeraar als het ware een ‘bonus’. Niet voor niets heet deze co-claimkorting ook wel de ‘bonus-malus’ regeling. Op het moment dat je de nodige schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan je dit tot wel 80 procent korting opleveren op je verzekeringspremie.

Lees ook:  Tips voor een goede en voordelige autoverzekering

Denk goed na of je een schade claimt

Op het moment dat je een ongeluk veroorzaakt en je bent WA verzekerd, dan worden alleen de kosten aan de ander door je verzekeraar vergoed. De kosten voor reparatie aan je eigen voertuig zijn volledig voor eigen rekening, mits je een Allrisk verzekering hebt afgesloten: iets om over na te denken wanneer je aan autoverzekering afsluiten gaat. Wanneer je al de nodige schadevrije jaren hebt opgebouwd, is het verstandig om goed na te denken over het claimen van een bepaalde schade bij je verzekeraar. Stel dat je de buitenspiegel van een auto rijdt, dan zijn de kosten voor reparatie vaak niet veel meer dan zo’n 200 tot 300 euro. Claim je deze schade bij je verzekeraar, dan zul je terug worden gezet in het aantal schadevrije jaren. Het kan dus heel goed zijn dat wanneer je deze schade zelf vergoed, je in eerste instantie wel een flink bedrag moet betalen, maar je op lange termijn voordeliger uit bent. Stel dat je premie door deze claim van 25 naar 40 euro per maand gaat, dan ben je na goed 1,5 tot 2 jaar uit deze kosten. Kortom, zeker iets om over na te denken dus. Het zou zonde zijn om een schade te claimen, die uiteindelijk door de verhoogde premie dubbel en dwars zelf terugbetaald.

Ook interessant: