Wat zijn de maandelijkse kosten voor een auto

Wanneer je een auto aan gaat schaffen, dan heb je allereerst natuurlijk te maken met de kosten voor aanschaf van je auto. Daarnaast zijn er nog allerlei andere kosten, waar je maandelijks rekening mee moet houden. Zo ben je in Nederland verplicht een autoverzekering te hebben wanneer je de openbare weg betreed en word je ook geacht om wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor onderhoud. Alhoewel deze niet maandelijks terugkomen, is het wel verstandig deze periodiek opzij te zetten, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Om je een idee te geven welke maandelijkse kosten er allemaal bij een auto komen kijken, hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Autoverzekering

Iedere auto in Nederland die op de openbare weg rijdt, is verplicht minimaal WA te zijn verzekerd. Dat betekent, dat wanneer jij schade toebrengt aan een ander, deze kosten door je verzekeraar worden vergoed. Kosten aan je eigen auto, die dien je overigens zelf te bekostigen. Voordat je een verzekering gaat afsluiten, is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld tegenwoordig ontzettend eenvoudig online. Zo weet je namelijk zeker dat je nooit teveel betaald en kun je eenvoudig een goedkope autoverzekering afsluiten voor jouw auto.

Lees ook:  Wanneer en voor welke auto kun je het beste kiezen als je voor private lease gaat?

Motorrijtuigenbelasting

Iedereen die met een auto de openbare weg betreed, betaald hiervoor per kwartaal een vast bedrag aan motorrijtuigenbelasting. Dit bedrag is gebaseerd op een tweetal zaken. Ten eerste of je auto op benzine of diesel rijdt en ten tweede het gewicht van je auto. Een elektrische auto is overigens tot 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Je kunt je dus voorstellen, dat hoe zwaarder je auto is, des te hoger het te betalen bedrag wordt. Gebruik jij je auto gedurende een bepaalde periode per jaar niet, dan is het misschien raadzaam om ervoor te kiezen deze te schorsen. Dan ben je niet verzekerings- en belastingplichtig. Wel dient je auto dan op eigen terrein te staan en mag je er absoluut niet mee op de openbare weg.

Ook interessant: