APK keuring bij aankoop

Apkkeuring

Bij het aankopen van een nieuwe occasion wordt er door verkopende garages vaak geadverteerd met APK keuring bij aankoop. Dat is natuurlijk een fijn gegeven, dan weet je zeker dat de auto op de cruciale punten is gecontroleerd en weer een jaar veilig verder kan rijden, toch?

Helaas is het zo dat de APK keuring niet waterdicht is. Bij minder dan 1% van alle APK keuringen die gedaan worden komt er een keurmeester van de RDW langs om de APK keuring te toetsen aan de richtlijnen van de RDW. Dit geeft erg veel ruimte aan garages om wat minder strikt om te gaan met de APK richtlijnen dan nodig. Weet dat garages naast een tevreden klant, ook graag een boterham willen verdienen. Een occasion die verkocht wordt willen ze natuurlijk zo min mogelijk kosten aan maken. Breng je een auto voor onderhoud plus APK, dan zal een garage veel kritischer kijken naar de APK keuring omdat ze dan nog wat onderhoud kunnen uitvoeren en bij je in rekening kunnen brengen.
Lees ook:  Ford Fiesta Style Ultimate Lease 1.5TDCi (2017)

Natuurlijk zegt een APK wel iets, maar vooral over de veiligheid van de auto en niet direct over de onderhoudstatus of te verwachten onderhoudskosten bij de aankoop van een occasion. Doe daarom altijd een uitgebreide proefrit en vraag of het mogelijk is een aankoopkeuring te doen bij bijvoorbeeld een merkdealer. De kosten voor een aankoopkeuring zijn voor de kopende partij, maar voor €50 heb je een volledig rapport van een merkdealer die daarop onpartijdig aangeeft wat de exacte staat van de occasion is en welk onderhoud je kunt verwachten de komende tijd.

Bij het aankopen van een occasion is een APK keuring dus zeker fijn om erbij te krijgen, maar staar je hier niet blind op en ga ook zeker voor een aankoopkeuring en uitgebreide proefrit.

Ook interessant: